Лиляна Павлова: Парите на много общини са спрени

  • 14 септември 2011 18:05

  • 1425
  • 0
Лиляна Павлова: Парите на много общини са спрени
©

По Оперативна програма "Регионално развитие" често се получават сигнали чрез бутона на нашата уеб страницата, обяви новият строителен министър Лиляна Павлова.

Тя допълни, че сигналите са в две групи - за нередности и за измами, съобщи СтандартНюз.

"В зависимост от тежестта, сериозността и категорията на сигнала се налага автоматично да преустановим временно всички плащания по съответния проект или всички проекти на една община до изясняване на случая тогава, когато сезираме компетентни органи - прокуратура, Агенцията за държавна финансова инспекция. Така че случаят в Сливен не е прецедент - имаме спрени проекти и на много други общини", обясни Павлова в Министерски съвет.

Тя уточни, че в Сливен мащабът е голям, тъй като са спрени средствата по две оперативни програми. "Там общината използва една процедура по Закона за обществените поръчки, която е за избор на изпълнители по рамково споразумение. Именно това доведе мащабът да е голям, а иначе е нормален процес, не е нещо извънредно", каза Павлова.

Министърът съобщи, че предстоят анализи дали на места трябва да бъде построен четирилентов път вместо магистрали. "Със сигурност до Велико Търново имаме данни, че е необходима магистрала. От Велико Търново към Русе трафикът към Дунав мост също е голям. От Велико Търново до Варна ще се направи преценка и може да е скоростен път", посочи тя.

Павлова каза още, че Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" и Агенция „Пътна инфраструктура” не са конкуренти. Създаването на компанията цели тя да се занимава с големи стратегически проекти, а ако се докаже, ще се занимава с мащабни проекти не само в пътния сектор.

Според министъра смяната на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” Сергей Михалев е обусловена от необходимостта много спешно да се работи по техническото изпълнение на проектите. "За целта даваме шанс на човек, който е от системата, на човек, който е част от Управителния съвет, да поеме лидерството в процеса, за да работим по техническото изпълнение. Направихме стратегията, визията е ясна от гледна точка на Пътната агенция, сега трябва наистина да се работи експертно, да строим пътищата", каза Павлова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини