Започва голямото броене на щъркели (снимка)

  • 12 юни 2014 13:46

  • 1802
  • 0
Започва голямото броене на щъркели (снимка)
© БДЗП

На 15 юни стартира VII Международно преброяване на белите щъркели. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия), съобщават от Дружеството за птици.

Преброяването на белите щъркели е една от най-големите природозащитни кампании в света, включващ хиляди доброволци и експерти. При него се брои цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица.

Защо броим щъркелите? Тъй като те са индикатор за качеството на средата, в която живеем и ние хората. Там, където има щъркели, има и повече чисти води, стари дървета и земеделие с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е проведено през 1934 г. Така стартира една от най-старите схеми за мониторинг на птиците в света. Тя се организира на световно ниво от BirdLife International – мрежа от над 110 природозащитни организации в цял свят.

Представител за България в BirdLife International е БДЗП. България се включва в преброяването на белия щъркел през 70-те години на миналия век.

По време на преброяването, което се провежда в две поредни лета – 2014/2015 г., ще бъдат обходени хиляди населени места и ще бъде описано всяко щъркелово гнездо – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб.

За първи път обикновените хора също ще могат да се включат в тази кампания и да участват в „правенето на наука“ по метода „citizen science“ (гражданско участие в научни изследвания). БДЗП приканва всички желаещи да станат част от голямата природозащитна инициатива.

Тъй като щъркелът е познат и любим вид и може лесно да бъде наблюдаван и разпознат, в Голямото преброяване могат да се включат деца, семейства, цели класове, еко клубове, пенсионерски клубове и др.

Последвайте канала на

1802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини