Разкриха кой е боядисал Съветската армия

  • 14 септември 2011 12:22

  • 5125
  • 15
Разкриха кой е боядисал Съветската армия
©

Младежката група Destructivе Creation е изрисувала паметника на Съветската армия през юни месец тази година. Деветимата са на възраст между 17 и 21 години. В интервю за списание “Едно” те казват, че оцветяването на фигурите от паметника било част от проекта им "В крак с времето".

На 17 юни столицата се събуди с изрисуван с американски комикс герои паметник на Съветската армия. Прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител, а форум "България-Русия" плати за почистването на паметника. Боята от монумента беше свалена през нощта.

Списанието публикува интервю, като запазва анонимността им. Всичките деветима младежи от Destructive creation се занимават с изкуство. "Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", обяснява един от художниците.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни", казва друг. "Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои", добавя той.

Художниците казват, че за тях паметникът не е символ на комунизма. "Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи", обясняват те.

"Част от провокацията да се случи това нещо беше, че този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него. Той отдавна е загубил значението си като символ на руската армия. Около паметника могат да се видят подпийнали младежи и всякакви други неприятни гледки, но също така той е и свърталище за младите артисти.

Това е място, което заради разположението си се е превърнало в зона между центъра и Борисовата градина, двете места, които са важни за хората около нас", казват авторите на проекта.

Последвайте канала на

Novini.bg
5125 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
CS_FOREVER

2013.11.20 | 07:14

15
awe za kakvo sa izrisuvali pametnika tez BOKLUCI ne ovajavat li xoarata koito sa ni spasili? da gi slojat v zatvora DANO!!!!!
aaaa

2013.11.20 | 07:14

14
И СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ КУМОНИСТИ!!!! ДАНО ГО СЪБОРЯТ ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ "ПАМЕТНИК" И НА НЕГОВО МЯСТО ДА ПОСТРОЯТ АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАМЕТНИК. СМЪРТ ЗА КОМУНИСТИТЕ И СМЪРТ ЗА РУСНАЦИТЕ И РУСИЯ !!!!!
anti communist

2013.09.29 | 08:57

12
Само така! Българи като тебе ако има ще сме много по добре! Всички държави който са добре в момента е нямало комунизъм!

2013.11.20 | 07:13

13
Според мен паметника изглеждаше страхотно след намесата на младите художници и ако имахме поне малко култура щяхме да го оставим точно в този вид и с точно този надпис ! Идеята наистина е много уместна ! Първо се кланяхме на незнайния Альоша, после на Батман, след време може би ще се наложи да пременят войниците в Али Баба и 40-те разбойника ! Точно ''в крак с времето'' !
......

2013.09.29 | 08:57

11
Паметника долу! Стига с тези чужди паметници в България! Колко паметника има за нас в другите държави?!?!?!Паметникът стоя там много време. Стига сме се кланяли. И ние сме помагали на другите, къде са паметниците в наша чест? Я се стегнете. Съвременни хора сме. Предците ни не са били такива мекошави като нас.Сега забелязваме, че вече децата ни се дразнят от тези паметници. СТИГА СМЕ ГИ КАРАЛИ ДА СИ СПОМНЯТ ЧЕ СА БИЛИ РОБСКО ПЛЕМЕ!ПРОСТО СТИГА!НЕ ИМ ГО НАТЯКВАЙТЕ!Вече не трябва да имаме този дух!

2013.09.29 | 08:57

10
"В крак с времето" е перла на модерното изкуство в България. В държава, в която почти няма каквото и да е изкуство. Но явно нямат толкова мозъчни клетки да се замислят какво е посланието. А тези, които толкова много искат руския паметник да се събори - ще ревете на братята, че се отдръпнахте от тях, ама с кървави сълзички ще ревете и ще се гърчите по земята. :)

2011.09.27 | 16:16

9
Skapani komunisti takiva, vie 6te revete tapaci, zaradi vas sme v tova polojenie.Ne stiga 4e ste poserkovci, ami i imate naglostta da govorite!Ciganin i komunist- na razstrel!Kruv ot vas da vidq pomiari dolni!Davaite minusi 6toto ste kompleksari.Tuka samo dartaci vlizat!

2011.09.27 | 16:16

8
Belene?! To dobre li si be?!Za tova iska6 Belene?! Izvratenqk si i ti i vsi4ki kato teb! Az daje sum "za" da gomahnat toq pametnik,ne za6toto ne uvajavam ruskata samojertva, a za6toto dne6nite rusnaci taka ili ina4e ne uvajavat bulgarite. Вижте човека тук е напълно прав.Замислете се че хора за убийство не влизат в затвора, а Вие за това искате. Просто наистина е извратено да си го помислите.А явно има много извратени българи...
anti communist

2011.09.16 | 11:07

7
Тоя паметник трябва да го съборят!Ще ги еба тия шибани руски комунисти! Ще им имаме ебаните паметници на тия педерасчета дето ни преебаха държавата. Заради тях в мемента сме бедна държава! Изтрепали са 1 куп хора без никаква основателна причина! Същите са като Хитлер само дето няма кой да го каже по телевизията! Изкарвали са хора зад границата за да ги разтрелват щото са били "бегалци"
Do:Galin Vasilev i vsi4ki kato nego

2011.09.16 | 11:07

6
Belene?! To dobre li si be?!Za tova iska6 Belene?! Izvratenqk si i ti i vsi4ki kato teb! Az daje sum "za" da gomahnat toq pametnik,ne za6toto ne uvajavam ruskata samojertva, a za6toto dne6nite rusnaci taka ili ina4e ne uvajavat bulgarite. A mladite sa si mladi.Pove4e nqma da napravqt taka.
6996

2011.09.15 | 23:09

5
Келеш,научи се на български,тогава кажи каквото имаш да казваш'''glopacite'''пише се е 'У' на всички става ясно кой е глупака.
6996

2011.09.14 | 17:04

1
7 berbo_fen за келеша.

Добави коментар

Водещи новини