Зайците в Родопите измират

  • 05 юни 2014 07:40

  • 1879
  • 0
Зайците в Родопите измират
©

Мор по дивите зайци заплашва да обгърне областите Кърджали и Смолян и приближава към Хасковско. Слабо известната у нас болест туларемия вече е умъртвила няколко диви заека и неустановен брой прилепи в Родопско.

Морът засяга всички видове гризачи, като най-чести жертви са зайците, катеричките, белките и водните плъхове. Първите случаи са от 24-и април в местността Стръмни рид край Кърджали. От няколко дни за случаи на умрели животни съобщават и в Смолян.

По данни от Агенцията за храните в Кърджали, за болестта вече има лабораторно потвърждение че е туларемия. Няма случаи на диагностицирани хора, а дори и дългогодишни ветеринари не се сещат тая болест да е върлувала в България, пише в. Монитор.

Подобен бе случая с бруцелозата, която бе изкоренена от половин век в България, но през 2007-ма изтреби дребните домашни животни в няколко села в Хасковско и разболя много хора.

Подобно на бруцелозата, и туларемията е зооноза ­ предава се и на хората чрез кърлежите. Предава се още и чрез изпражненията на животните или консумацията на заразено и недобре сготвено месо.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини