Православната църква започва честванията на Кръстовден

  • 13 септември 2011 08:22

  • 1360
  • 0
Православната църква започва честванията на Кръстовден
©

От днес с празнични вечерни във всички епархии на Българската православна църква започва да се чества празника на един от най-ярките символи на Християнската вяра - Светия и животворящ Кръст Господен – Кръстовден, предаде „Фокус”.

По този повод на самия празничен ден - 14 септември, във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична света литургия. Богослужението за празника с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим за началото новата учебна година в Софийската духовна семинария "Свети Йоан Рилски Чудотворец" ще отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В древната църква "Света София - Премъдрост Божия" богослужението за празника ще оглави Негово преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.

Храмът на Христовия гроб в Йерусалим е осветен именно на 14 септември 335 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини