Потегли 29-ят национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода"

  • 28 май 2014 10:17

  • 2064
  • 0
Потегли 29-ят национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода"
© Булфото

На 30 май 2014 г. от Тутракан потегля 29-ят традиционен национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода", който тази година ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, съобщи "Дарик".

За 4 дни участниците в похода ще извървят 220-те километра от бойния път на четата, който минава през Елията, Лудогорието и Поломието, те ще преминат през 28 населени места на общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба.

Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Както всяка година, походът ще има и богата съпътстваща културна програма. На 29 май в Тутракан в сградата на Ритуалния дом ще бъде открита новата Художествена галерия в града. По време на откриването за първи път ще бъде представена новата книга на известният учен-балканист проф. Христо Матанов "В търсене на средновековното време".

Походът ще приключи на 2 юни по обед пред величествения паметник на войводата в местността Керчан баир до с. Априлово, Поповско.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини