Плащаме топлата вода на 12 равни вноски

  • 28 май 2014 06:57

  • 1431
  • 1
Плащаме топлата вода на 12 равни вноски
©

От неделя влизат в сила промените в начина, по който вече ще се смята топлата вода, а от зимата – и парното. Те са заложени в измененията в Наредбата за топлоснабдяването, които ще действат от 1 юли.

Така, независимо колко топла вода консумираме през отделните месеци, в следващите 12 месеца ще плащаме еднаква сума за нея. Според промените в наредбата равната сметка за топлата вода ще се смята като 1/12 от общата енергия на имота за топла вода за миналия сезон.

Друга съществена промяна е изчислението на прогнозния дял за парното. Новата формула стъпва на средната консумация на всеки абонат. След като направят изравняването за миналата зима, топлинните счетоводители ще сметнат каква е била средната консумация на всеки клиент за всеки зимен ден с парно. Това средно количество ще се умножава по броя на дните с отопление през идната зима и ще се коригира с температурен коефициент.

Една от най-революционните промени в наредбата обаче е, че всеки вход ще може сам да избира какъв да е процентът на сградната инсталация, която се плаща от живеещите в него. При това този процент няма да е от проектната мощност на сградата, а от действителната ­ тоест след като от нея се извадят свалените радиатори. Това е и текстът, който най-много притеснява топлофикациите.

За да стане възможно това, Народното събрание трябва да приеме промените в Закона за енергийната ефективност. С тях се правят изменения на енергийния закон, които дават право на етажната собственост да избира метода, по който да се смята сградната инсталация. Те вече бяха предмет на обществено обсъждане, но все още не са внесени за разглеждане в Народното събрание. Промените в наредбата допускат и самоотчет на парното.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1431 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.05 | 16:36

1
\"най-революционните промени в наредбата обаче е, че всеки вход ще може сам да избира какъв да е процентът на сградната инсталация\", по голяма тъпотия от това няма, като самата Топлофикация признава че няма изследвания какво е топлоотдаването. Как гражданите при това положение ще си определят % -та за сградна инсталация? Според закона за етажната собственост, домсъвета може да взима решения с 50%плюс1, но според наредбата на монополиста един да не е съгласен не можеш да се откажеш от парно, нали трябва да се събират пари за надзорни съвети и разни бордове, където управляващите са набутали свойте хора.

Добави коментар

Водещи новини