Земетресението срути 7 комина в Кърджали, в Хасковско са над 10 (обновена+галерия)

  • 24 май 2014 13:58

  • 8941
  • 1
Земетресението срути 7 комина в Кърджали, в Хасковско са над 10 (обновена+галерия)
©

На територията на ОД-МВР Кърджали няма жертви, няма сигнали за сериозни щети след земетресението.

Това съобщиха от ОД-МВР Кърджали. В оперативния дежурен център са подадени два сигнала. Единият за паднал комин и другият, за паднала тухла върху лек автомобил. В момента спасителен екип оглежда местата. Няма паника у населението на Кърджали, хората са излезли навън. Земетресението винаги смущава, но в този случай нямаше паника. Като цяло земетресението поразклати доста силно, обясниха от ОД-МВР Кърджали.

Към момента не разполагаме с информация за загинали и пострадали хора, вследствие на земетресението, това обяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Нанесените материални щети са незначителни. Проверяваме получените сигнали. Очаквам да зачестят сигналите за паднали комини и напукани стени. Никъде няма паника", каза комисар Николов. "Смятам, че обстановката е сравнително спокойна", допълни той. "Поддържаме контакти с колегите от Гърция, където малко по-сериозно са усетили земетресението", каза комисар Николай Николов.

Най-сериозно пострадалата сграда от труса в Кърджали е на Историческия музей в града, строена в началото на 20-те години на миналия век. Има пукнатини по фасадата й, както и по вътрешните стени. Според директора на музея Павел Петков те са обхванали повече от 300 кв. метра. Експонатите в 8 витрини са изпопадали при заметресението, но няма сериозни поражения по тях. Сградата е застрахована, уточни Петков. Той разказа, че в момента на труса в сградата е имало група туристи, които бързо са били изведени през аварийния изход. Не е имало паника.

Общо 7 сигнала за паднали комини в Кърджали са постъпили на спешния телефон 112, заяви шефът на пожарната в града комисар Христо Тодоров, цитиран от 24 часа. При труса, освен Историческия музей е пострадала и още една сграда в Кърджали - на филиала на Пловдивския университет. Четири екипа спасители работят по обезопасяване на опасните места. Още 4 са в готовност да реагират при сигнали. Няма данни за пострадали и жертви от земетресението в южния град. Няма поражения и по стената на язовир "Кърджали" над града.

На територията на област Хасково най-сериозно е било усетено земетресението в района на Маджарово. Над 10 са падналите комини в Хасковско. Без ток е с. Мандрица в Ивайловградско. 5 са падналите комини в с. Свирачи и Ивайловград, където пукнатина в сградата на общината се е задълбочила. По един са падналите комини в Свиленград и Димитровград. В Хасково се е откъртила част от мазилката на жилищен блок на ул. Стара планина, по данни на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-Хасково. От службата реагират на всички сигнали, подадени на спешния телефон 112 и продължават да събират данни за щети или пострадали в региона.

Комин се е срутил върху паркиран автомобил до жилишния блок на бул. "Благоев" 5 в Димитровград вследствие на земетресението. За щастие, пострадали при инцидента няма. Смачкан е предният капак на колата. Това съобщи кметът на града Иво Димов, цитиран от Дарик. Разбира се, има много стресирани от трусовете хора, но засега данни за други щети или пострадали в общината няма. Продължаваме да събираме данни и за малките населени места от община Димитровград, уточни той, като призова гражданите да запазят спокойствие. Пострадалият автомобил е със смачкана предница. В него има служебна карта на охранителя Методи Радичев. Съсед от жилищния блок на "Благоев" 5 разказа, че е спял по време на труса и се е събудил от силния трясък при падането на комина върху фолксвагена.

Снимки от пораженията в Хасково може да разгледате тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8941 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.24 | 19:57

1
ДАЙ БОЖЕ ДА Е САМО ТОВА ЩЕТИТЕ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини