Българската общност в Прага ще чества 24 май

  • 22 май 2014 11:26

  • 1227
  • 0
Българската общност в Прага ще чества 24 май
© Булфото

Българската общност в Прага организира различни събития по случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от Българския културен институт в чешката столица, цитирани от БТА.

На 14 май в Прага бе открита изложбата "Рисунката. Утвърдени съвременни български художници в Прага". Организатори са Министерството на културата - галерия "Средец", БКИ-Прага и софийската галерия "Финес". Идеята на проекта е рисунките да бъдат показани в пространствата на Българския културен институт в Прага, където пражката културна общественост и българската общност ще могат да се докоснат до майсторството на 17 от най-утвърдените съвременни български художници, отдавна известни със своите творби в пределите на родината ни и извън нея. По-голямата част са професори, преподаватели в Художествената Академия в София.

На 22 май Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага организират празничен концерт, на който свой репертоар представя хорът "Славянски звуци" с диригент Милен Иванов. Хорът пристига в Прага специално за Деня на българската култура и славянската писменост. Репертоарът на хора включва средновековна музика, вокални пиеси от епохата на Романтизма, Класицизма, Барока и Ренесанса, църковно-славянски песнопения, класически хорови творби, съвременна музика. Голяма част от хористите са преминали през школата на детския хор "Бодра смяна", детския хор на БНР, академичния хор "Ангел Манолов", а някои хористи са студенти във висшите музикални и театрални академии. Хорът е носител на множество национални и международни награди в цяла Европа (Гърция, Холандия, Македония, Турция, Испания, Молдова и други държави). Празникът включва още награждаването на най-добрите млади преводачи на българска литература.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини