Над 60 бона за спасяването на младежите

  • 22 май 2014 06:18

  • 3040
  • 6
Над 60 бона за спасяването на младежите
© Булфото

Четирите дни и нощи в търсене на младежите в Балкана са стрували около 60 000 лева. В сумата не влизат часовете полет на трите хеликоптера и трудът на планинските спасители.

„Хората на ПСС се върнаха с изранени ръце и крака, нахапани от кърлежи. Нашите спасители бяха в по-тежко състояние от трите момчета”, каза кметът на Сопот Веселин Личев. Според него Виктор, Христо и Веселин са се паникьосали, когато са усетили каква техника и сили са мобилизирани, за да ги спасяват. Странно недоумение буди фактът защо тримата, които уж са тръгнали наляво към хижа Рай, изведнъж са се появили на 40 км извън периметъра, в който ги търсят и в намиращото се на изток от Паниците село Тъжа.

„Има много въпроси, които не са ясни. Може да са се паникьосали и да са се изплашили и това да е обяснението за неадекватните им постъпки”, коментираха спасители, пише  "Монитор".

„Къде ли не бяхме през тези четири дни. Само вълци и мечки не срещнахме. За времето, което преминахме там, мисля, че навъртяхме над 100 км. На тримата животът ни можеше да приключи много пъти. Най-пресния пример – увиснах на 90-градусов склон до водопади добре че ме държаха за ръка. Спахме на градушка и дъжд под дървета. Големи пещери не можахме да намерим”, бяха първите думи на 20-годишния Виктор Димитров от центъра на село Тъжа във вторник вечерта.

„Знаех, че са живи. Вярвах, че са живи!” Това само успя да изплаче във вторник вечерта майката на Виктор Димитров, след като от радиостанцията на ПСС с пращене се чу радостният възглас: „Намериха се! Край на търсенето! Нека всички радиостанции да чуят: Намериха се! Край на връзката.”

Гласът на планинския спасител от Сопот Цвятко Цветков в 17,20 часа буквално прокънтя из местността Паниците от радиостанцията на кмета на Сопот Веселин Личев. Първи градоначалникът чу радостната вест, след което с бързи крачки се приближи до нищо неподозиращата майка и й връчи радиостанцията.

Сълзи от радост и щастиепрегръдки и благодарности прозвучаха още на Паниците, след което всички вкупом – и спасители, и роднини, и съпричастни с издирването, се качиха по колите и подкараха към село Тъжа, община Павел баня. Именно там, в местен ВЕЦ Виктор Димитров, Христо Иванов и Веселин Иванов се появили най-неочаквано. Районът над село Тъжа бил на около 40 км извън периметъра на издирване.

Така най-мащабната спасителна акция, в която участваха три хеликоптера, 5-6 делта- и мотопланери и над 100 човека планински спасители, доброволци и военни, се увенча с успех. Напук на цялата мащабна спасителна операция, каквато у нас не е имало в последните 25 години, младежите сами извървели пътя от Паниците над Калофер до село Тъжа.  Предполага се, че Виктор, Христо и Веселин най-вероятно са се въртели в кръг и са правили ненужни отклонения. Катерехме се по стръмни хълмове, слизахме надолу. Спахме, където намерим. Видяхме, че може би никой няма да ни намери, и тръгнахме сами. Три дни вървяхме. Чух хеликоптерите, но те минаха с много висока скорост и изобщо не ни видяха”, каза Христо Иванов. Когато осъзнали още първия ден, че са се изгубили, и тримата си мислели, че няма да успеят. Имали едно яке, което дали на Виктор. Другите двама били облечени само по анцузи. „Изтощен, уморен, потресен”, каза още Виктор Димитров.

На въпроса готови ли са да платят направените за издирването им разходи за вдигнатите военни хеликоптери, които са в размер на по 20-25 хил. лв. за семейство, майката на Веско, отговори: “Нямаме толкова пари, но ако се наложи, ще търся и ще ги намерим. Държавата направи толкова много за издирването на нашите деца.”

След месец Веселин Иванов трябва да пътува за Англия, където ще бъде на лятна студентска бригада и ще работи в селскостопанска ферма. С него ще бъде и приятелят му Христо Иванов, вторият от изгубилите се в Балкана младежи. “Ако дотогава ръката му се оправи, разбира се, че ще отиде. Надявам се, че там с Христо няма да се катерят по планините”, с лека усмивка отговаря майката. Тя разказа също, чие синът й никога не е бил запален планинар, нито се е занимавал с катерачество или алпинизъм. Той бил спортист, но наблягал основно на фитнеса.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3040 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
а

2014.05.27 | 20:19

6
Само казармата ще ги оправи тези тримата. На времето парушутни войски ги пускаха преход от 50 км пресечена местност.Като гледам какви позьори са и тримата, пълен срам.Да си плащат и аз не искам да плащам за отглеждането на циганските катуни, ама държавата насила ми ги взима.

2014.05.27 | 20:19

5
Ами ако търсеха трима опасни терористи ??? Я по-добре да се скрият , за малко ," големите " специалисти с "модерната" техника .
ПЛАНИНАР КАЧИЛ МОНБЛАН

2014.05.25 | 18:02

4
ТОЛКОВА ДА СМЕ ОЗЛОБЕНИ КАТО НАРОД,ЕДНИ КЪМ ДРУГИ. БИВА ЛИ.МИЛИАРДИ СЕ КРАДАТ,А ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ ДЪРЖАВАТА НЯМА ПАРИ. ПО 1000 ЛВ. НА СЕМЕЙСТВО И СМЕТКАТА Е ГОТОВА=3000 ЛВ.ВСИЧКО СЕ ПОПРАВЯ.ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ. ПРЕДПОЛАГАМ СА ДОБРИ СТУДЕНТИ. ОБИЦА НА УХОТО.В ПЛАНИНА СЕ ХОДИ ДОБРЕ ЕКИПИРАН.
алпинист

2014.05.22 | 22:06

2
Това са големи хора, не са деца, могат да отговарят за действията си. Аз мисля че са се понадрусали и са "избухнали" ,ама да си плащат ! Само казармата щеше да е решението ( на 19 години си там просто),ама уви няма как да стане!
георгиев

2014.05.25 | 18:02

3
Каква ще бъде санкцията за младежите?Една майка каза вчера"извинявайте но няма да платим",ми и на мен не ми се плаща за безотговорни действия.
милко великов

2014.05.22 | 13:35

1
Тия тримата обратно в детската градина.

Добави коментар

Водещи новини