Нивото на река Дунав продължава да се покачва (снимки)

  • 19 май 2014 09:06

  • 2660
  • 2
Нивото на река Дунав продължава да се покачва (снимки)
© Булфото

Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък на река Дунав и това ще продължи до края на седмицата.

Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. "Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози се очаква Железни врати 1 и 2 да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката", каза още той.

В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след Железни врата, вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Според кмета на града инж. Милчо Лалов напрежението около брега на Дунав остава. "Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения", допълни Лалов. Той съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък. Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места, ако това се наложи. Къщите в района имат застраховки.

Според директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов за момента обстановката около българския участък на река Дунав е сравнително спокойна. Във Видин и в Лом са въведени трите степени на плановата защита при високи дунавски води, изграждат се временни диги.

В Сърбия жертвите в резултата на наводненията надхвърлиха 40 души, вероятно ще станат повече след отдръпване на придошлите води. В Чехия има двама загинали, наводнения има в Източна и Северна Чехия. Наводнения заплашват Южна Полша, където нивото на реките рязко се покачи заради проливните дъждове, предаде РИА Новости.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.19 | 11:07

1
Плуват мини от Косово в посока Черно море.

2014.05.19 | 11:07

2
лъжеш

Добави коментар

Водещи новини