Награждават посмъртно митрополит Кирил с Голямата награда "Варна"

  • 14 май 2014 11:26

  • 951
  • 0
Награждават посмъртно митрополит Кирил с Голямата награда "Варна"
©

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще бъде награден посмъртно с Голямата награда "Варна", приеха днес общинските съветници в крайморския град. Отличието е за научноизследователската и духовно-просветната дейност на владиката.

По време на сесията група граждани се обяви против награждаването на митрополита. Аргументите представи Спас Спасов, според когото номинирането на владиката е направено в противоречие с процедурите на Статута на награди "Варна". Той посочи още, че личността на дядо Кирил е била противоречива и "заслужава прошка, а не награда".

Епархийският съветник Вълчо Друмев оспори тези твърдения и посочи, че митрополитът е възстановил толкова манастири и църкви в епархията, че само за това заслужава наградата. Той каза още, че владиката е успял да обедини свещеници и миряни. Благодарение на неговите усилия варненци запазиха вярата си и това бе доказано с протестите при избора на нов владика, каза още Друмев, цитиран от БТА.

В началото на днешната сесия обръщение към съветниците направи сър Робърт Скот, консултант по проекта "Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019". Той посочи, че е необходимо да бъде създадена специална фондация, която да обедини всички обществени групи и ресурси в полза на кандидатурата на града.

Скот уточни, че окончателната апликация на града трябва да бъде представена на 21 юли. На 1 септември в града ще пристигне делегация, която ще разгледа на място възможностите му. Финалната презентация на Варна ще бъде направена на 4 септември.

Последвайте канала на

951 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини