-
14 май 2014 09:52
- 2899
- 2
Кюфтета, кебапчета, пилешки бутчета и крилца, наденици и всякаква друга мръвка на ръба на вмирисването пълнят топлите витрини на хипермаркети. Всичко залежало, което не може да се пробута по друг начин на клиентите, минава през скарите на големите вериги. Придобива апетитен загар и изобщо не му личи, че е с изтекъл срок на годност, пише в. "Новинар".
Това е един от най-успешните трикове за продажба на месо и колбаси, на които годността е изтекла или предстои да свърши след ден-два, разкриват инспектори по безопасността на храните. „С много подправки и с минаване през фурната дори и продуктите от кайма, която най-бързо се разваля, стават като чисто нови. Поне на вид и като първоначален аромат. Такива кюфтета, кебапчета, пилета обаче може само докато ги занесете вкъщи или още на другия ден, дори да са в хладилник, да изненадат неприятно консуматорите", коментира проверяващ, цитиран от "Всеки ден".
Не само „минаване през огъня" прави престоялата мръвка да прилича на прясна, сочат резултати от проверките на Агенцията по безопасност на храните. Някои от големите търговски вериги принуждавали служителите си да купуват стоки - салами, луканки, сирена и всякакви други хранителни продукти, чийто срок изтича до 1-2 дни.
Областни шефове на агенцията дори разясняват как точно действа механизмът. Примерно на касиерка й се казвало, че ако не си купи няколко кила луканка, няма да получи заплатата си. Тъй като клиентите вече се били научили да гледат на етикета поне срока на годност, го отнасяли работещите в магазините.
В някои от хипермаркетите намаляват поне с 30% цената на пресни мръвки, доближили срока си на годност. Ако обаче и тогава останат непродадени, заличаването на следите вече става само чрез печене.
Други хипермаркети пък изобщо не свалят цената на меса с изтичаща годност. Вместо да си нарушават печалбата, застарелите мръвки се мажат с различни маринати и вече се кипрят с нова визия като полуфабрикати - купуваш и направо печеш. Като вместо по-евтини стават дори и по-скъпи заради добавените екстри, за да бъдат намазани и овкусени.
Когато са тръгнали да се развалят, дори и да не им личи заради маскировката и печенето, кюфтетата, кебапчетата и всяка друга мръвка са истински инкубатори на салмонела, стафилококи и други бацили, причиняващи хранителни отравяния.
Последвайте канала на
Свързани новини
Гол в края донесе радост на Берое срещу Славия
Локомотив (София) и Хебър не успяха да се излъжат в “Надежда”
Милан с трета поредна победа след три гола за пет минути
Йосиф Панов пред Sportal.bg: С удоволствие бих подгрявал и Кубрат Пулев, и Рой в България
Георги Иванов: Ако Спартак (Вн) и Локо (Пд) се откажат по средата на сезона, това ще създаде проблеми на цялото първенство
Генчев контраатакува: Рекордьор по втори места за най-кратък срок е продължителят на Литекс и Чавдар
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Преди 3 години хората трябваше да избират между хляба и лекарствата, след 4 години - средната заплата ще е 2 000 евро
27 септември 202418:18
Боряна Димитрова: С поведението си политиците привличат наказателния вот, радикални партии могат да прескочат бариерата
27 септември 202418:11
Министър Илков: Важно е да съберем годни доказателства срещу купувачите на гласове
27 септември 202421:32
Какво си говориха гушнати Пеевски и Тошко Йорданов на трибуната в НС?
27 септември 202419:14
Водещите новини! Губим милиарди по ПВУ заради снощните батални сцени в НС. Хамас разстреля майка на две деца с 90 куршума (и още…)
27 септември 202419:00
Двама са задържани за палеж и опит за въоръжен грабеж на банка в Русенско
27 септември 202419:05
Мохамед Халаф: Кризата в исляма не е политическа, тя е културна и религиозна
27 септември 202420:56
Израел порази щабквартирата на „Хизбула“ в Бейрут
27 септември 202420:23
Зеленски е благодарен на Тръмп за много продуктивната среща
27 септември 202420:47
2014.05.14 | 16:56
2014.05.14 | 16:56