200 лв. глоба, ако не спреш на пешеходна пътека

  • 07 септември 2011 14:27

  • 1548
  • 2
200 лв. глоба, ако не спреш на пешеходна пътека
© Булфото

Глобата за неосигуряване на предимство на пешеходна пътека да стане 200 лв, ще настояват от КАТ.

Полицията обмисля към нея да бъде прибавена и санкция - лишаване от правоуправление за срок от 1 месец, съобщи главен инспектор Богдан Милчев - началник на столичния КАТ пред агенция „Фокус".

Пътна полиция прави всичко по силите си, за да ограничи инцидентите на пешеходни пътеки, зачестили напоследък. Ще бъдат направени предложения за законодателни промени, с които ще се иска увеличение на санкциите за водачи, които не осигуряват предимство на пешеходци.

„Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния - той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека", каза гл. инспектор Милчев.

Над 80 случая на водачи, които не са осигурили предимство на пешеходна пътека, са констатирани само за последните три почивни дни.

По повод инициативата „Вдигни ръка, спри джигита" на пешеходната пътека пред Софийския университет „Св. Климент Охридски" беше демонстрирано как да се пресича с вдигната ръка.

Кампанията има за цел да научи пешеходците преди да пресекат да вдигнат високо своята ръка, за да заявят намерението си пред шофьорите.

В инициативата се включиха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, министърът на културата Вежди Рашидов, началникът на столичния КАТ главен инспектор Богдан Милчев, певецът Миро и магът Астор.

От 15 септември представители на пътна полиция заедно със Столична община ще влизат в училищата, за да обясняват на учениците как да спазват Закона за движение по пътищата и конкретно как да пресичат на пешеходна пътека.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2011.09.07 | 16:35

2
А дебилите дето цепят диагонали на улициата?Нека и за тях 200 лева глоба!
до 123

2011.09.07 | 15:37

1
Ако не ти харесва,отивай в Сомалия да си караш колата.Даже е малко 200 лева,2 000 трябва да е,и наистина трябва да се глобяват за да има ефект.А за дебилите,сигурно и ти си правил така,по принцип сме овце като видим един да прави нещо след него и ние

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини