Мъж души жена си пред погледа на дъщеря им

  • 05 септември 2011 14:18

  • 5170
  • 6
Мъж души жена си пред погледа на дъщеря им
©

„Донеси въже да обесим майка ти, защото е луда!“. Това крещял към стъписаната си дъщеря побеснял съпруг и натискал възглавница в лицето на жена си, пише 24 часа. В продължение на 2 г. пострадалата търпяла обиди, заплахи, побоища и посегателства дори върху живота си, затворена в апартамента на семейството в Полша.

Когато последвала съпруга си в чуждата страна, В. К. не подозирала какви страдания я очакват там и как собственият й съпруг ще се превърне в звяр. Не допускала и че ще търси закрила от държавата, а още по-малко - че няма да я получи.

След няколко години сага и търсене на правата си в български съдилища наши и варшавски организации за закрила на пострадали от домашен тормоз 39-годишната днес пловдивчанка осъди България пред Комитета на ООН за елиминиране на дискриминацията в Женева. Семейната история на В. К. започнала през 1995-а, когато се омъжила за човек, който също е българин. Тя е с 2 висши образования по икономика и счетоводство и работела по професията си. Съпругът въртял собствен бизнес. През 1997 г. се родила дъщеря им, а през 2001-а - синът.

Четири години по-късно мъжът получил назначение на висок пост в международна компания и това наложило фамилията да се пренесе в Полша. С установяването там започнали и проблемите между двамата. Мъжът забранил на жена си да работи и я принуждавал да стои вкъщи и да се грижи за децата. Останала без собствен доход, тя се оказала изцяло зависима от него. Съпругът й давал периодично мизерни суми. Парите винаги били придружени със списък какво точно да купи, а волностите били наказвани със скандал.

“Повлекана, некадърница, никаква жена не си”, крещял той. Заплашвал, че ако не му се подчинява, ще й се случи нещо лошо. На всеки опит на жената да влезе в контакт с близките си съпругът отвръщал с бой. Започнало се с шамар, но бързо стигнали до смазващо физическо насилие с блъскане в стени. На няколко пъти жената е била душена с възглавница. В единия от случаите това станало пред ужасената им дъщеря.

Обикновено при изстъпленията си мъжът заключвал братчето и сестрата, докато се саморазправял с жена си. След дълги месеци терор пострадалата успяла да говори с родителите си чрез Skype. С тяхна помощ с нея се свързала правозащитна организация във Варшава. Консултантите подали сигнал за домашното насилие в тамошната полиция и прокуратура и успели да уредят извеждането на жената от дома.
В същия ден съпругът се прибрал по-рано и заварил социалния работник да отвежда жена му и двете деца. Побеснял, посегнал да бие на улицата и пратеника на неправителствената организация. Докато полицията успее да се намеси, бащата грабнал 5-годишния си син и избягал В продължение на 3 месеца майката не е знаела къде се намира момчето.

Междувременно с дъщеря си били настанени в полски кризисен център за жертви на домашно насилие. Наетият частен детектив влязъл в дирите на момчето и го открил в частна детска градина. На 21 септември 2007 г. българката отишла и поискала да отведе сина си. Тогава директорката позвънила на бащата. Мъжът пристигнал светкавично и пак налетял на бой. Този път полицаи успели да го озаптят. Благодарение на това, че бил задържан в патрулката, В. К. успяла да си тръгне невредима с момчето.

“Изнесохме всички данни пред съда в Пловдив”, разказа адвокатката на В. К. у нас Милена Кадиева от Български център за джендър изследвания. На 2 пъти обаче тукашните магистрати се произнесли срещу пострадалата. Първо решението на 15-и граждански състав на районния съд начело с Валентина Иванова постановило, че семейните конфликти били предизвикани от дръзки думи на самата съпруга и тя не може да бъде третирана еднозначно като жертва.

Междувременно сега ООН изисква България да плати компенсации на пострадалата, която ще претендира за 10 000 евро. Поставен е ултиматум и за адекватни ангажименти от страна на държавата да финансира кризисни центрове и звена за услуги на пострадали от домашно насилие, както и за обучение на съдиите как да спазват българските и международните закони по проблемите за домашен тормоз.
Крайният срок за промените е февруари 2012 г. В момента пострадалата живее и в работи в София. Задействана е процедура за развод.

Последвайте канала на

Novini.bg
5170 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
none

2014.01.11 | 20:37

6
bulgarskiqt sud? ama nie imame takuv?
tt

2014.01.11 | 20:37

5
razbira se bulgarskiq sud tolerira takiwa raboti poboi6ta i dr.Ne se o4udwam 4e sa se proiznesl sre6tu neq.:X:X
Пряко от Дебиландия

2014.01.11 | 20:37

4
Да му се не знае и жалкото ни правосъдие, все жертвата сама си е виновна. Лошото е, че това обезщетение няма политиците или прокуратурата да го плашат, а данъкоплатците.
Anonimno

2014.01.11 | 20:37

3
Ne vi li e sram be jenata edvam sa q spasili sega tq bila vinovna deeeba i korumpiranta sistema neshtastna e za tova nikoga nqma da se orpavime
гост

2014.01.11 | 20:37

2
В повечето съдилища в България работят хора, обучавани по Живково време и мислят както е било преди. За нас, простосмъртните няма механизъм, с който да гоним веднъж за винаги служебните лица, позволяващи си такова отношение и надменност! В крайна сметка имаме нещо като система, така устроена че на входа да иска пресни души и ресурси, а на изхода да изхвърля само боклук и обезверени глупаци, дръзнали да повярват в правосъдието. Делата се точат с години, сметките се плащат от потърпевшите и вкрайна сметка печели страната, която е доживяла противникът да се откаже или да се спомине! Нещо повече - склонни сме да обвиняваме съда като орган, а не конкретните съдии, позволяващи си такова отношение и качество на работа!
аз

2014.01.11 | 20:36

1
От къде накъде заради простотията на този боклук съдийката трябва да плаща държавата с нашите пари?Ако беше мъж съдия,щях да го разбера,но жена да осъди жена...не го разбирам.Егати некадърната съдебна система имаме,нека сега поляците да ни се смеят.

Добави коментар

Водещи новини