Планинската спасителна служба и Авиоотряд 28 спасиха алпинистка в Рила

  • 04 септември 2011 22:01

  • 2541
  • 3
Планинската спасителна служба и Авиоотряд 28 спасиха алпинистка в Рила
©

Акция по спасяване на млада алпинистка се проведе в района на връх Мальовица в Рила. Около 20 планински спасители и доброволци са взели участие в спасителната акция.

По заповед на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пострадалата жена беше транспортирана до София с вертолет на правителствения Авиоотряд 28.

Към 13.00 часа в ПСС е получен сигнал, че момиче на име Антония Петкова, на 24 години от София е пострадала в района на Мальовишкия дял на Рила и е с тежка травма на главата. Момичето е било в планината заедно с група приятели. На слизане от планински връх една от жените без да иска бутнала камък, който ударил Антония по главата. След получаването на сигнала за инцидента в ПСС по заповед на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г веднага е организирана спасителна група от София, която да излети с хеликоптер на правителствения авиоотряд.

Екип на спасителната служба заедно с екипажа на отряд 28 с вертолет Ми-8 са излетели за мястото на инцидента към 14.00 часа. Машината е кацнала максимално близо до пострадалото момиче. В същото време три групи от по 15 спасители от Самоков, както и присъстващи на Мальовица спасители от София са се насочили към мястото на инцидента. Успяват да стигнат до нея. Стабилизират състоянието й, благодарение на това, че сред спасителните групи има и двама лекари.

При един много труден терен планинските спасители успяват да свалят младата жена до мястото, където е акостирал хеликоптерът. В 19.50 часа пострадалата в сравнително добро здравословно състояние е докарана в София. С линейка е откарана в „Пирогов”. Ръководител на акцията е бил Методи Тодоров – инструктор по планинско спасяване от София. От ПСС, заедно с доброволците, в акцията са участвали около 20 души.

Кольо Колев, директор на дирекция „Безопасност полети” на Авиоотряд 28 посочи, че акцията е осъществена по най-бързия начин, благодарение на добрата синхронизация между Планинска спасителна служба и Отряд 28. Направено е всичко на много професионално ниво и акцията по спасяването е изпълнена перфектно. „Благодарение на министър-председателя, който своевременно даде заповед за изпълнението, по най-бързия начин успяхме да помогнем и мисля, че ще бъдем полезни на девойката”, каза Кольо Колев.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2541 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.09.05 | 16:23

3
po zapoved na b.b .mi tezi deitvia v drugi strani sa si normalni be boiko ti gospodar li si ni be prestapna mutro
pipi

2011.09.05 | 16:21

2
Авиоотряд 28 е на негово подчинение и може да лети само след заповед, такъв е реда не е въпрос на господарство...
selyanina

2011.09.05 | 07:32

1
Tova neshto pak kato predizboran reklama mi prozvucha. Na gospodin Kolev nyakoy yavno mu e podshushnal na blagodari na Borisov

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини