Едва 10% от хората с увреждания у нас работят (видео)

  • 14 април 2014 15:41

  • 1440
  • 0
Едва 10% от хората с увреждания у нас работят (видео)
©

Само 10 процента от хората с увреждания в България работят, показва статистиката. Причините за това според бизнеса са в твърде малкото стимули за наемане. Държавата обаче смята, че бизнесът винаги намира оправдание да откаже да вземе на работа човек с увреждане.

В диалог по проблема от бизнеса посочиха, че новите форми на надомна и дистанционна заетост са малко популярни, а са подходящи за групата.

Заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков представи резултати от анкета, според която основните пречки хората с дефицити да не се трудят са бариерите в архитектурната среда, ниското образование и липсата на пари да се оборудват специфични работни места.

"В така наречените специализирани кооперации - предприятия на хора с увреждания, са заети в момента не повече от 3-3,5 хиляди души. Преди 25 години бяха заети над 50-55 хиляди души. Очевидно стимулите, които дава законодателството, общата регулаторна рамка и икономическата среда се явяват някаква пречка за развитие на заетостта в този тип предприятия", посочва той, цитиран от БНР.

Бизнесът и сега не спазва записаното в закона минимум 4 процента от персонала да са хора с увреждания. В малките български фирми с преобладаващо наети до 10 души това не работи. Изход има и той е предложен, но повече от година реакция на държавата няма.


 

Последвайте канала на

1440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини