Местят децата от социални домове в Габрово

  • 09 април 2014 11:30

  • 1663
  • 0
Местят децата от социални домове в Габрово
©

В Габрово е започнало настаняването на деца и младежи с умствени и физически увреждания от социални домове в страната в двата центъра от семеен тип, изградени в града, съобщиха от Общинската администрация.

Първите десет деца и младежи са на възраст между 13 и 27 години и идват от социалните домове в селата Михалци, Горски Сеновец и Студен кладенец. До края на април в двата новоизградени центрове от семеен тип, които са в кварталите "Борово" и "Трендафил", ще бъдат настанени други седем лица от домове в страната.

Децата и младежите са насочени за деинституционализиране от специалистите от дирекцията "Социално подпомагане" в Габрово, а подборът е направен от мобилни екипи, посетили на място социалните домове. Целта на деинституционализирането е в бъдеще децата и младежите да бъдат интегрирани в семействата си.

Центровете за настаняване от семеен тип в Габрово започнаха работа на 1 април. Те са част от общинския проект за подобряване на грижата за деца с увреждания чрез разкриване на нова социална услуга, финансиран с 420 890 лева по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

В двете къщи, които стават дом за новонастанените деца, общо 24 специалисти ще предоставят на младежите денонощни грижи, съобразени с индивидуалните им потребности. Всеки център е с капацитет 12 места, предвидени са и още две места за спешно настаняване на деца в риск.

Последвайте канала на

1663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини