Пишат нова книга за историята на Радомир

  • 04 април 2014 09:02

  • 2668
  • 0
Пишат нова книга за историята на Радомир
©

Книга за историята на Радомирския край ще излезе този месец, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев.

Автор на труда, разказващ миналото на бившата околия от античността до Освобождението, е проф. д-р арх. Юлий Фърков. Книгата се издава с подкрепата на община Радомир, посочва БТА.

Радомир е най-старият град в Пернишка област. По данни на проф. Фърков в Освободителната война са участвали 83 опълченци от Радомирско. Тук се е намирала първата казарма след Освобождението, тук е било донесено и е съхранявано Самарското знаме.

Два пъти в града е идвал княз Александър Батенберг, за да се поклони пред светинята. В негова чест жителите на Радомир издигнали арка, припомни кметът.

Радомир е единственият български град, в който има паметник на бозаджията, също и водопад в центъра на града, отбеляза Алексиев. Той е и един от трите градове у нас с триъгълен площад.

Общинското ръководство желае да върне в Общинския музей в града значителна част от находките, открити в района, които сега се съхраняват в Регионалния исторически музей в Перник. За целта радомирският музей ще получи статут на второстепенен разпоредител с бюджета, посочи Алексиев.

Последвайте канала на

2668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини