Превръщат хотели в старчески домове

  • 31 август 2011 15:08

  • 2265
  • 0
Превръщат хотели в старчески домове
©

Строителството на домове за възрастни хора има потенциал да се превърне в успешен бизнес в следващите години.

Това заявиха единодушно експерти, пише “Труд”. Но повечето са на мнение, че без държавна и общинска подкрепа начинанията едва ли ще се реализират.

На Запад този вид предприемачество се развива като специален сегмент в областта на имотите. В Щатите държавата стимулира развитието на такива домове, като отпуска безвъзмездни пари за ремонта им.

У нас регистрираните домове за възрастни хора са 96 с 5171 места към средата на 2010 г. Нищожно малко в сравнение с броя на пенсионерите - 2,2 милиона.

Инициативата има бъдеще в две направления - български предприемачи да изграждат домове за наши пенсионери. Или чуждестранни инвеститори да изграждат специализирани обекти за чужденци. Запитвания за подобни домове вече има от Русия.

Сред най-смелите идеи, които се обсъждат, е хотели и ваканционни селища да се преустроят в домове за възрастни.

“Това е бъдещето. Много празни хотели и апартаментни комплекси, особено по Черноморието, имат потенциал дасе превърнат в домове за стари хора. Сега всички сгради в курортите са “мъртви” от октомври до април. Смяна на предназначението би вдъхнала целогодишен живот на тези комплекси”, коментира Страхил Иванов, управител на агенция “Явлена”.

В България вече има първата лястовичка - 4-звезден хотел в Симитли бе преустроен в дом за възрастни. Обектът е с 24 двойни стаи оборудвани с климатик, кабелна тв, интернет. Обитателите ползват кабинети по физиотерапия, рехабилитация и масаж, зала за гимнастика, сауна.

“Основният проблем засега е мисленето - възрастните хора се притесняват, че ако влязат в такъв дом, ще им се лепне етикета “отхвърлени от семейството и обществото”, коментира собственикът на дома в Симитли Марио Захаринов.

“Напълно реална е възможността за трансформация на хотелите и ваканционните селища. Най-голямото ни предимство като страна е евтиното медицинско обслужване. А при изграждането на тези домове най-важен е достъпът до медицинска помощ, близостта до болница. Ако във Велинград няма качествена болница, не бих инвестирал в старчески дом там. Подходящи места за инвестиции са Варна, Бургас и София, както и районите на 30 километра от тях”, допълни Георги Павлов, изп. директор на “Адрес”.

“Инвеститори виждат трансформацията на обектите им като реална възможност, но е нужна държавна подкрепа. Ако разчитаме да привлечем чужденци, трябват междуправителствени социални спогодби. Сега имаме споразумения с няколко държави, между които Русия. И постоянно пребиваващите руски пенсионери могат да си получават тук парите за старост”, коментира Антония Вирт, президент на ФИАБЦИ-България.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини