Вдигат глобите за нарушения на пътя в празнични дни?

  • 25 март 2014 18:43

  • 1327
  • 2
Вдигат глобите за нарушения на пътя в празнични дни?
© Булфото

Да се въведат по-високи глоби за нарушения на пътя в празничните дни и когато провинилият се водач вози в колата си хора. Такова предложение за промяна в новия Закон за движение по пътищата отправи секретарят на държавната консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението Алекси Кесяков.

По думите му държавата прави всичко възможно, за да улесни трафика и да повиши пътната безопасност, когато има празници, а безотговорни водачи, причиняват тежки катастрофи с жертви.

Двойни глоби за шофьори по празниците се налагат и в Австралия, обясни Алекси Кесяков, цитиран от Дарик. На дискусия, организирана от депутати от БСП, той заяви, че по време на празници по всякакъв начин „Пътна полиция” улеснява движението, а безотговорни водачи причиняват тежки катастрофи с жертви, често след употреба на алкохол или заради несъобразена скорост.

Според него по-високи трябва да са санкциите и, когато шофьорът, предизвикал пътно произшествие, не е сам в колата си, а превозва хора. Кесяков посочи, че през миналата година, като пътници в леки автомобили са загинали 150 души.

Секретарят на държавната комисия по проблемите на безопасността на движението коментира още и възможността в новия закон да залегнат и различни ограничения на скоростта в тъмната и светлата част от денонощието, тъй като нощем ставали повече тежки инциденти, въпреки значително по-слабия трафик.

Друго предложение гласи всеки водач, изпуснал завой, да се явява на изпит за проверка на шофьорските познания и умения. Според статистиката в момента една трета от всички жертви на катастрофи загиват при инциденти на завои.

Любопитно предложение направи и Владимир Тодоров от асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той призова КАТ при изготвянето на протоколи за пътни инциденти да посочват вината на инфраструктурата, ако такава е на лице.

В тази връзка Алекси Кесяков припомни случай на четиримата студенти, загинали през декември м.г. на пътя между Смолян и Бачково, заради  „бутафорна мантинела”, както и инцидента с автобуса на „Тракия” с девет убити, когато, по думите му, вината е била и на необезопасения фундамент на моста на магистралата.

Участниците в дискусията обсъдиха още по-сериозни санкции за младите шофьори - идея, която предизвика противоречиви мнения. Председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев подкрепи предложението, като посочи, че всяка втора тежка катастрофа се предизвиква от шофьор с между 3 и 6 месеца стаж зад волана.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.26 | 01:41

2
Айде махнете глупостта да се кара с пуснати фарове и през горещите летни слънчеви дни...
rossen4i4o

2014.03.25 | 20:50

1
любимците на партията пак вадат доказтелства че пингвините летят

Добави коментар

Водещи новини