Военна полиция също ще може да следи и подслушва

  • 24 март 2014 09:30

  • 1502
  • 2
Военна полиция също ще може да следи и подслушва
©

Роенето на службите за сигурност в държавата продължава с пълна сила - Министерството на отбраната също ще има контраразузнаване, ще може да подслушва, проследява и да има свои нещатни агенти. Това става ясно от проектопромени в Закона за военната полиция, пише в. "Сега".

Тази стъпка на управляващите противоречи на обещанията, с които дойдоха на власт - че ще съберат спецслужбите на едно място, вместо всяко ведомство в сектора за сигурност да си има свои. Идеята беше всичко, свързано с контраразузнаване, подслушване и антитероризъм, да се случва на едно място - в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Точно затова в нея се вля и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която преди това беше в МВР. Там беше преместено и военното контраразузнаване. Предизборните лозунги на БСП и ДПС се пропукаха още със създаването на мегаагенцията за подслушване, с което центровете за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) се мултиплицираха, вместо да се свият. Ако предлаганите идеи бъдат приети, при терористични заплахи военните полицаи ще имат същите правомощия като Специализирания отряд за борба с тероризма, т.нар. барети. Предвижда се те да могат да използват специални тактически, алпийски, водолазни и други способи. Разширяват се и полицейските им правомощия - ще могат да вземат пръстови отпечатъци, да фотографират, както и да изземват образци за ДНК профил.

Подобно на военното разузнаване „Военна полиция" ще мине на пряко подчинение на министъра на отбраната, предвиждат поправките. С измененията се дава възможност тя да използва специални разузнавателни средства подобно на всички останали спецслужби, както и да иска информация от мобилни оператори. Със своя заповед министърът на отбраната ще определя как ще се привличат доброволни сътрудници. Удивителното е, че служителите й вече няма да се грижат за охраната, контрола и достъпа на гарнизоните, спазването на реда и дисциплината в армията. От законопроекта не става ясно чия грижа ще бъде това.

Всичко това означава, че „Военна полиция", която в момента се грижи само за сигурността и реда в армията, ще се превърне в дублиращо контраразузнаване. Не е известно какво налага това, а цялата операция не е финансово обоснована, нито мотивирана. Затова пък ще послужи за още един аргумент на управляващите, когато създават поредната мегаструктура - разузнавателния борд, който трябва да поеме координацията на специалните служби. Обяснението за него е, че понеже службите са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1502 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.25 | 00:14

2
Подслушвачите стават все повече и повече. Цветанов ряпа да яде.

2014.03.24 | 13:43

1
A MI VREME I NIE DA POCHNEM DA GI SLUSHAME ZA OKOLO 2000$ MOJE DA SE OBOBURUDVA CHOVEK SUS SNOSNA TEHNIKA DA IM EEEE MAAAAAAAAAAAAAAATAAAAAAAAHARI

Добави коментар

Водещи новини