В България е невъзможно да намериш биологичните си родители

  • 19 март 2014 20:00

  • 3390
  • 4
В България е невъзможно да намериш биологичните си родители
© Булфото Архив

Осиновени възнамеряват да заведат дело в Европейския съд по правата на човека заради тежката процедура у нас по разкриване на тайната на осиновяването. Оказва се, че в България да намериш биологичните си родители е почти невъзможно, предаде Нова телевизия.

„Затворете очи и си представете, че баба ви не ви е баба, дядо ви не ви е дядо, майка ви .... и се опитайте да усетите тая безтегловност, която усещам аз! Не мога и не искам да се примиря с идеята, че ще си отида от този свят и няма да знам нищо за своя произход, за своя ген!“, споделя в интернет едно осиновено дете.

Това се оказва и единственият начин, по който човек може да намери биологичните си родители, защото у нас тайната на осиновяването е гарантирана със закон.

Според семейния кодекс у нас всеки навършил 16 години може да поиска информация за биологичните си родители от Окръжния съд. Но трябва да са налице „важни обстоятелства”. Като например наследствени заболявания. Как обаче един осиновен човек може да предполага от какво са били болни родителите му без да знае кои са всъщност?

Според природозащитниците причините никога не са достатъчно важни за съда.

В търсене на родителите и на правата си, осиновени планират да заведат иск в Европейския съд по правата на човека. Практиката на съда показва, че е много вероятно да го спечелят, което ще промени законодателството ни.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3390 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
аз

2020.05.07 | 09:37

4
На тези , които не са осиновени им е много лесно !!! Да си затварят устите !!!!
Veskonti

2017.07.12 | 04:20

3
Щом някой те е изоставил преди X години значи,че не те е искал,нито тогава нито сега.Този който те е подхвърлил за осиновяване може да си има семейство,други деца и тн. и в един момент ти да предизвикаш голям проблем. Бъди благодарен на хората които са те отгледали и не се занимавай да ровиш и да търсиш нещо което явно не е трябвало да се случи а и нищо хубаво няма да излезе.
FM

2016.06.07 | 23:32

2
Как ще ги намериш. Като всичко е инвътре.

2016.06.07 | 23:32

1
След като са ги изоставили, не разбирам, защо ги търсят? Нека бъдат благодарни на хората, които са ги отгледали!

Добави коментар

Водещи новини