Строят тунел, който ще свързва "Дружба 2” с метрото

  • 13 март 2014 07:49

  • 2339
  • 1
Строят тунел, който ще свързва "Дружба 2” с метрото
©

Тунел с асансьори ще свърже столичния жк „Дружба 2” с метростанцията на „Цариградско шосе”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Сега вариантите за достъп до тази станция са стълби, направени от живеещи в квартала, но те не са осветени. Повече от две години гражданите катерят баира и газят кал до колене и очакват разрешение на техния проблем, съобщава „Монитор”. „Метрополитен” вече са разработили проект за трасето и можем да стартираме тръжни процедури”, обясни архитект № 1 на столицата. Според плановете тунелът ще е дълъг 200 метра и ще излиза на улица „Обиколна”. Той ще има подвижни пътеки и 2 асансьора, които събират по 13 човека. Общината ще направи и рампа за инвалиди и майки с колички.

Строителството на тунела ще се включи в проекта за изграждане на подземната железница от Интер Експо Център до летище София. Индикативната стойност на проекта ще е около 2,5 млн. лв. „Това е по-скъпият вариант, но за сметка на това е много по-трайно решение и обхваща по-голям кръг от хора, а не само тези от „Цариградски комплекс”, коментира столичният градоначалник Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя обясни, че строителството може да започне още тази година, ако идеята се приеме от жителите на района.

„Тунелът преминава в малък частен терен, но собственикът е съгласен да ни го отстъпи безвъзмездно”, обясни Диков. Преди това на гражданите им беше обещана пасарелка с два асансьора и стълби. До реализацията обаче не се стигна, защото собственикът на земята, през която минаваше проектът, отказа да я предостави на местната управа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ьдгхфь

2014.03.30 | 20:46

1
Само като прочетох още в първото изречение името на Петър Диков ... и спрях да чета надолу.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини