Страх от нови взривове скова Севлиево

  • 12 март 2014 14:30

  • 1117
  • 0
Страх от нови взривове скова Севлиево
©

"Живеем в постоянна паника - целият град е газифициран и не се знае какво ще стане", кръсти се млада жена. Мъжът до нея добавя: "Едва ли някой в тая сбъркана държава се е погрижил за сигурността." Вълненията са след трагедията, която се разигра в събота малко след в 22,30 часа в града. Взрив разруши до основи къща, уби 11-годишния Анатоли и рани сестричката му Арзу (15 г.).

Тътенът стреснал съседите, спомниха си те вчера. Успели да измъкнат двете деца. Малкият Анатоли обаче издъхнал от раните си в болницата в Габрово. Арзу беше откарана в "Пирогов" с над 20% изгаряния. По време на фаталния инцидент родителите на децата били на гурбет. След него те веднага се прибраха в България, пише "Труд".

Мощният взрив е предизвикан от авария по газопреносната мрежа, станала още през 2009 г. Тогава частна фирма извършвала ремонт на водопроводна мрежа и повредила тръба, но скрила това от газовото дружество "Севлиевогаз", съобщи пред всекидневника изпълнителният му директор Момчил Момчилов.

"Сега, като е ясна причината за нещастието, още повече се тревожим. В събота вечер беше страшно. Недай боже да се повтори", тревожи се възрастен мъж, чиято къща е точно до срутената. С разтреперан глас негова съседка споделя: "От страх вече не мога да заспя. С газ се отоплявам, а съм денонощно самичка."

"Ако някъде има още една тръба с проблем...дори да е една-единствена, какво правим тогава? ", пита млад севлиевец.

"Всеки ден усещахме миризма на газ. Но не можехме да разберем откъде е. На никой не сме казвали това, защото се съмнявахме, че вонята идва от нашата малка туристическа бутилка в коридорчето. Обаче ние поне от месец не сме я зареждали", разказа пред Би Ти Ви дядото на починалото момченце.

"Домът ми го няма. С години бях по Гърция, за да направя тази къщичка за децата си, за внучетата си... Исках да бъде близо до училището, за да бъдат всичките изучени", разплака се бабата.

Малката Арзу успяла да разкаже пред майка си Мирослава, че всичко наоколо избухнало, когато драснала клечка кибрит, за да запали печката. Тя хукнала веднага навън, но се върнала да вземе Анатоли и тогава обгоряла от огъня.

В понеделник 11-годишното момченце беше погребано. Община Севлиево пое разходите за траурната церемония. На опечаленото семейството беше предоставено и общинско жилище.

Тръбата, от която изтекъл газът, е била наранена при извършване на изкопни работи за водопровод, потвърдиха пред "Труд" полицаи, запознати със случая. Това се случило още преди 5 години, а не както се чу - преди няколко дни. Поражението се видяло прекалено късно - едва в понеделник привечер, когато тръбата била разкопана.

"Тръбата е била закачена, дърпана и после възстановена по време на ремонта през 2009 г. Била е разтеглена в единия край, а в другия е била скъсана. Но никой не ни е информирал", каза шефът на "Севлиевогаз" Момчил Момчилов. Той твърди, че по едно време някой дори спрял за кратко газоподаването и вързал мястото на поражението с муфа. Това обаче не било направено от експерти на дружеството, тъй като аварията не била записана в дневника им.

"Все още не е ясно кой е извършил този ремонт. В момента се проверяват документи, за да стане ясно кой е изпълнителят", каза Момчилов. Според него фаталният теч е станал точно в деня на инцидента в събота, когато се скъсала тръбата.

Газовият шеф обяви още, че на 20 февруари т.г. бил направен годишен технически преглед и не са били открити нарушения. На 4 март пак били направени отчети и в тях не пишело за установени загуби на газ по трасето - т.е. нямало разлика от количеството, подадено от "Булгаргаз" и това, което е стигнало до абонатите. Според Момчилов при изтичане на газ би трябвало да се отчете загуба от порядъка на 2-3 хиляди кубика, но уредите не показали подобно нещо.

Газопреносната мрежа в Севлиево е с дължина близо 400 километра. Заради опасенията на местните хора от нови взривове дружеството започва спешна проверка на цялото трасе.

"На първо място ще проверим всички тръби, които са били пресичани при последните ремонти на водния цикъл, който се изпълнява в града. Авария имаме единствено и само когато се копае за други комуникации. Нашата система е абсолютно завършена и ние няма какво повече да правим по нея. Когато има пресичане и авария по независещи от нас причини, нормално е своевременно да бъдем информирани. Тогава подменяме цяла тръба на пътя. Ако ни бяха информирали през 2009 г., щяхме да я подменим и тази. Просто не сме били информирани, което е страшно...", обяви Момчил Момчилов. Той още не може да си обясни защо е била скрита повредата от тях.

"От 1997 година, откогато съществуваме, никога не сме налагали санкции, когато е скъсана газопроводна тръба. Не прибягваме до глоби именно за да не се крие от нас, когато стане нещо подобно, макар да понасяме финансови загуби", каза шефът на "Севлиевогаз".

Според експерти в проверката ще бъде включено и "замерване", тъй като нямало как да се разкопаят всички тръби.

"Ако има теч, той се усеща. И най-малък да е, се получава страхотна миризма. Но няма друг начин да разберем за това, освен ако не бъдем информирани от хора, които са я усетили. Накрая на месеца при замерване бихме могли да установим, че има недостиг, но може да е прекалено късно. Трябва навреме да ни бъде съобщено", каза Момчил Момчилов.

Той разясни още, че злополучната тръбата минавала непосредствено до тротоара пред срутената къща, която погреба детето. Доскоро жилището било със септична яма. При новия ремонт било направено отклонение на канализацията към него. Предполага се, че именно по нея газът е влязъл в къщата.

Според експерта по газ Пламен Пенчев, главен асистент в Техническия университет в Габрово, случаят е "някакъв необясним прецедент, описан научно "само в дебелите книги". Той е твърдо убеден, че причината за експлозията е "абсолютна немарливост".

"Не вярвам някой да е направил нещо умишлено. В едно помещение метанът трябва да е между 5% и 15%, за да може да се самозапали, както е станало в случая. Явно се е трупал дълго време", каза Пенчев пред Би Ти Ви. Думите му не помогнаха на хората в Севлиево да преодолеят страха си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини