Ангел Найденов се срещна с румънския си колега

  • 07 март 2014 15:25

  • 969
  • 0
Ангел Найденов се срещна с румънския си колега
©

Министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен участва днес във второто съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния в Русе, предаде БТА.

В рамките на заседанието министър Найденов имаше двустранна среща с министъра на националната отбрана на Румъния Мирча Душа, съобщиха от МО. По време на разговорите са били обсъдени въпроси от двустранното военно сътрудничество, като е била дадена висока оценка на активното взаимодействие между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете страни. Като конкретни области на сътрудничество са били очертани засилването на оперативните връзки между видовете въоръжени сили и реализирането на различни проекти от взаимен интерес, като съвместното използване на симулатори и тренажори на ВВС и ВМС на двете страни. Двамата министри са се обединили около мнението, че динамичната среда на сигурност изисква съвместни усилия и взаимодействие при изграждането на отбранителни способности и общо разбиране за начините на противодействие на съвременните рискове и заплахи. Те са обменили информация по процесите на модернизация на въоръжените сили.

Министър Найденов подчертал, че България и Румъния трябва да търсят повече възможности за активно сътрудничество в рамките на инициативата на НАТО "Интелигентна отбрана" и на ЕС - "Обединяване и споделяне на способности", чрез взаимодействие по многонационални проекти в области от взаимен интерес. Найденов е приветствал активната работа на Румъния като председател на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) в периода 2013-2015 година. В края на междуправителственото заседание двамата министри ще подпишат "Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Румъния за взаимно осигуряване на поддръжката на страната-домакин", който установява основни условия за предоставяне на взаимна поддръжка при операции и учения на териториите на двете държави. Този документ е първият от своя тип, който се подписва от българска страна, уточняват от МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини