За любовницата се купуват 25 рози за 8 март, а за жената - 5

  • 07 март 2014 07:24

  • 4010
  • 0
За любовницата се купуват 25 рози за 8 март, а за жената - 5
©

Ако за любовницата се купуват 25 рози за 8 март, за жената са 5. Това довериха под сурдинка търговци на цветя във Варна. По думите им хитът тази година са лалетата, фрезиите и ирисите, информира „Стандарт“.

Цената на розата срещу празника на жената е от 4 лева. Най-скъпият и траен сорт върви по 8 лева за бройка. Лалетата са по 2 лева, карамфилът по левче, зюмбюл в саксия - 4, стрък хризантема - 3 лева. Най-скъпа сега е орхидеята с два ствола - 32,80 лева. Според борсите на едро българските цветя от оранжериите в Пловдив и Пазарджик са по-скъпи от холандските заради горивото. В Страната на лалетата ДДС е 6 процента, а у нас 20%.

Данъчните пък започнаха проверки на производителите и търговците на едро с цветя в цялата страна. Акцията стартира броени дни преди празника на жените. Тя обаче ще продължи и след 8 март. Анализ на риска на служители в НАП за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор. При анализа е установено, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за ДДС - 4,4 млн. лв. средногодишно, по Закона за корпоративното подоходно облагане - 1,6 млн. лв., и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв.
В доклада се отчита също, че през анализирания период - 2008-2010 г., рискът се е проявил при 1231 задължени лица, които представляват 54,54% от всички 2257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава. Целта на масираните проверки в страната е да намали щетите в бюджета. За да не се ощетява бюджетът, когато купувате цветя за любимата, си искайте касовата бележка, съветват данъчните.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4010 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини