Около 100 деца избягали от войната в родните си страни са сами в България

  • 06 март 2014 20:13

  • 1302
  • 1
Около 100 деца избягали от войната в родните си страни са сами в България
© Булфото

Десетки деца, избягали от войната в родните си страни, са сами в България - без родители и роднини. В повечето случаи живеят в тежки условия, не се хранят редовно и оцеляват с около 60 лева на месец, съобщи Нова телевизия.

В същото време в българския закон няма ясни правила за това кой трябва да носи отговорност за тези деца.

Те са само на 16. Единият е от Афганистан, а другият от Мали. Всеки от тях дели стая с още поне петима души в Софийския център за бежанци в „Овча купел”. Няма да им споменаваме имената, нито ще покажем лицата им, защото още нямат 18 години. Около 100 деца като тях държавата нарича непридружени.

Те споделят, че искат да учат и да имат нормален живот. "По-добре ми беше в Пакистан, искам да се върна", сподели едно от момчетата.

Избягали от родината си, сега са ничии. В закона няма текст, който да посочва коя институция може да назначава попечител или настойник, който да представлява тези момчета и момичета пред държавата.

Засега промяната в закона е само идея. Ако стане факт, част от децата без родители ще имат шанс да отидат в приемно семейство. Дотогава трябва да живеят в бежански центрове или отново да бягат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1302 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.06 | 22:37

1
Това са деца.Дайте ги на приемни семейства или за осиновяване!Дайте им въможност да научат езика,да учат в училища,да посещават психолог за да преодолеят травмата и след 4-5 години ще са интегрирани българчета,дайте им шанс!

Добави коментар

Водещи новини