Изнасят пунктовете за вторични суровини в периферията на града

  • 05 март 2014 20:12

  • 1905
  • 1
Изнасят пунктовете за вторични суровини в периферията на града
© Булфото

Пунктовете за вторични суровини ще бъдат изнесени от центъра и жилищните квартали към периферията на града. Това ще стане чрез завишаване техническите изисквания към тези пунктове. Тази идея е залегнала в новия Закон за управление на отпадъците, който скоро ще бъде предоставен за публично обсъждане и до месец влиза в Министерския съвет.

Това заяви заместник-министърът по екология Чавдар Георгиев на откриването на конференция за управление на отпадъците.

Според Министерството на екологията изкупуването на отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса, трябва да се изнесе предимно в промишлените зони и да излезе от жилищните квартали. Не са ясни мотивите за тази промяна, но според Чавдар Георгиев няма да има пречки за извършването на такава дейност.

Не на това мнение обаче е експерът по управление на отпадъци от "За Земята" Евгения Ташева. Според нея, "изнасянето" на пунктовете за вторични суровини директно ще удари по прехраната на хората, които в момента се занимават основно и най-ефективно с "улично рециклиране".

С подобна работа се занимават поне 2500 души, които през 2010 г. са предали за рециклиране между два и четири пъти повече от количеството, рециклирано чрез цветните кофи, сочат данните от консултантски доклади за отпадъците в София. Отново в столицата през 2010 г., докато организациите за оползотворяване са допринесли за рециклирането на близо 2% от общо 13% рециклирани отпадъци, клошарите са допринесли с близо 8%.

Това означава по-малко боклуци за сметището, повече спестени суровини и повече хора, осигурили поне част от препитанието си.

В същото овреме по данни на Европейския съюз за 2013 г. България е с най-висок процент на хора, страдащи от крайна бедност (близо 43% общо), както и с два пъти по-висок от средната за ЕС стойност за дългосрочно безработни хора - близо 7%.

Някаква част от хората, които се крият зад тези проценти, всъщност намират начин да се препитават, като "спасяват" част от материалите, които другите проценти небрежно смесват и изхвърлят в контейнерите, казва Ташева пред "Дневник".

Контролът ще бъде завишен спрямо всички оператори, но акцентът е върху търговията с черни и цветни метали. За отделни площадки банковите гаранции падат, но ще се предвиди контрол и върху работата на автоморгите. Те вече ще работят по аналогичен режим, подобно на операторите на площадки за рециклиране на моторни превозни средства.

На този етап общините нямат готовност да организират до лятото центровете за безвъзмездно предаване на отпадъци, затова срокът ще бъде удължен най-малко до края на годината. Обмисля се финансова подкрепа за общините – например от отчисленията за тон депониран боклук, за което те в момента плащат и са натрупани средства.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.08 | 00:49

1
Хубаво е такива пунктове редовно да бъдат проверяване от отговорни органи, за да няма \\\"незаконни\\\" придобивки, било открадната камбана, релси и други жизненоважни Джилеза!

Добави коментар

Водещи новини