Пожар край кюстендилско село се разпростря на 100 декара

  • 28 август 2011 17:21

  • 1413
  • 1
Пожар край кюстендилско село се разпростря на 100 декара
© Булфото

Горски пожар е възникнал днес в землището на село Фролош, Община Кочериново, област Кюстендил, на границата между областите Кюстендил и Благоевград.

Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН), предаде “Фокус”.

Изпратен е целият наличен състав на ПБЗН на общината, които работят с два противопожарни автомобила. Изпратени са още един пожарен автомобил от Дупница и един от Горското стопанство. Организирано е населението да окаже помощ, в случай на необходимост. Поддържа се връзка с кметовете на населените места в областите Благоевград и Кюстендил, които са в близост до пожара.

64-годишен мъж от село Шума, Община Годеч, е обгорял при пожар, който е предизвикал сам. При небрежно боравене с огън, мъжът е причинил пожар, при което са изгорели около 20 декара сухи треви. Той самият е настанен в „Пирогов” с изгаряния.

Пожарът се е разпрострял на около 100 декара, съобщи главен инспектор Румен Цонев - от областната управа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – ГД ПБЗН – Кюстендил, пише "Фокус".

„Локализираме пожара. Той е на площ около 100 декара. Засега е низов, но от време на време става върхов”, обясни гл. инспектор Цонев. В гасенето участват преди всичко хора, защото местността е непристъпна за специализираните автомобили на пожарната. Гаси се предимно на ръка. Пожарникарите правят просеки, за да могат да локализират огъня. Първоначално горяха 40 декара горска площ в землището на село Фролош, Община Кочериново, област Кюстендил, на границата между областите Кюстендил и Благоевград.

В овладяването и потушаването на пожара участват към 30 души от горските стопанства, 15 пожарникари, един екип от Дупница. Пожарът е далеч от къщите и за тях няма опасност, уточни гл. инспектор Цонев. „За момента вятърът утихна, дано това ни помогне. Допреди час вятърът беше много силен и когато попадне на иглолистна растителност, пожарът става върхов”, каза още гл. инспектор Цонев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2011.08.29 | 08:22

1
W WW .ORIGI NALNi.bE --- Закупи Футболният Екип 11/12 г.

Добави коментар

Водещи новини