НИМХ модернизира системите за наблюдение на времето

  • 28 август 2011 15:50

  • 809
  • 0
НИМХ модернизира системите за наблюдение на времето
© Интернет

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разработва проект за цялостна модернизация на системите за наблюдение на времето. Това каза директорът на института доц. Георги Корчев, предаде „Фокус”.

„Ако ние решим да модернизираме тази служба, да направим наблюдателния процес и изготвянето на информационни продукти на равнище, каквото е в повечето европейски метеорологични служби, са ни необходими много повече средства. В момента сме започнали да правим един проект за модернизация на българската хидрометеорологична служба, изхождайки от презумпцията, че държавата в настоящия момент не може да ни даде тези пари”, посочи доц. Корчев.

За цялостна модернизация са необходими средства от порядъка на 35 милиона евро. „Ние имаме вече такъв пример. Получихме проекта на метеорологичната служба на Словения, които са направили аналогичен проект за модернизация. Двата проекта са сравними, тъй като територията на тази страна и мрежата, която те поддържат, е от порядъка на това, което ние искаме да заложим като наблюдателни средства и бюджетът на техния проект е точно в тези граници – между 30 и 35 милиона евро”, каза още доц. Корчев.

Необходими са нови метеорологични радари, с помощта на които метеоролозите да имат една точна представа за състоянието на атмосферните процеси и явления на територията на страната в един по-краткосрочен аспект. По думите му - за територията на страната, която е със сложен релеф, са необходими поне четири такива радара. „Ако тръгнем да автоматизираме и мрежата, с която правим наблюдение върху параметрите на атмосферата, това означава нови автоматични метеорологични станции”, заяви той. Една такава станция е от порядъка на 10 000 евро.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини