136 години от Освобождението на България (видео)

  • 03 март 2014 18:45

  • 4580
  • 15
136 години от Освобождението на България (видео)
©

Пред паметника на цар Освободител се проведе тържествената заря - проверка по повод 136 години от Освобождението на България от турско робство.

Дъждът не спря стотиците граждани, които се събираха зад металните заграждения, за да присъстват на зарята.

В района на паметника на цар Освободител са строени представителните гвардейски роти.

В церемонията участват военнослужещи от Горна Малина, Мусачево, Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част. Показани бяха знамената-светини - Самарското знаме, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк, знаме на 30-ти Шейновски полк, Щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 23-ти Шипченски полк.

Полицейското присъствие е засилено. При храм-паметника „Свети Александър Невски“ има КПП за пропускане. Присъстващите преминават и през детектори за метал.

"С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Затова днес, тук искам да отправя послание към младите: Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците", това каза президентът Република България Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на тържествената заря - проверка по повод 136 години от Освобождението на България от турско робство.

"Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град или село, във вашия квартал, училище, читалище, парк. Нека всяко училище осинови поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, възстановявате връзката между минало и настояще", заяви Плевнелиев.

Нека епопеята на забравените стане епопея на незабравимите, каза президентът.

Днес празнуваме възстановяването на българската държавност. Държавната независимост не беше поднесена даром. Първите пушки за националното освобождение на българите гръмнаха още, когато избухна Априлското въстание. Трети март е символ, че дори след най-черната и непрогледна нощ, в утрото на новия ден, неугасващият български дух се възражда. Бъдещето принадлежи на онези народи, които успяват да извлекат поуки и от най-тежкото си крушение, каза президентът, изтъкна в словото си президентът.

В днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват, каза президентът.

Освен знание, трябва и възпитание. Ще научим младите на родолюбие, не с оценките в училище, а когато покажем, че всеки има отношение към демокрацията, каза президентът. Демокрацията е постоянен процес, всяко усилие си струва. Така е и с родината. Всяко усилие си струва. Да живее България, завърши президентът.

Протестиращи скандираха "оставка" след края на церемонията пред паметника на Цар Освободител. Разнесоха се скандирания "оставка" и освирквания, след края на церемонията. Събрали са се около 30-ина протестиращи. Те скандираха още "червени боклуци" и "вън".

Протестиращите дойдоха откъм градинката при Софийския университет, някои от тях носят български знамена и знамето на Европейския съюз. 

На много места в центъра има големи задръствания, заради затворените улици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4580 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2014.03.04 | 09:09

15
Честит празник на всички българи.
??????????????

2014.03.04 | 09:09

14
Президентът призова всяко училище да осинови поне един паметник............... .......защото държавата дава парите на мангустите и за паметниците няма
DR-COK SİKEN

2014.03.04 | 09:09

13
Nie Turtsite nqmame takiva praznitsi ZASTOTO NİKOGA NESME BİLİ POD ROBSTVO MNOGO UNİJİTELNO DA BADES ROB VİE SLED NAS İ NA CCCP BİAHTE ROBİ A SEGA STE ROBİ NA EC

2014.03.04 | 08:42

6
da no na vas vi rejat ku*ovete xaxaaaxxaaaaxa
зиумбиул ага

2014.03.03 | 22:54

1
както и да се посо4и, а така и да се насо4и- тоз, които не е слепец прави да е по-добре-от миналото тои избира- не се прави, 4е не разбира -има и добро и зло- но утрото от в4ера е по-добро...... Кога е станало това? Днес? Не само, винаги ТАКА
rambo

2014.03.04 | 09:08

12
Samo tyrcia nai velikite sa syltan siliman

2014.03.04 | 09:08

11
Някой разбра ли какъв официален празник е 3 март. Нито по БНТ нито по БТВ, нито по време на самата церемония се чуха поне един път думите "турско робство(иго), османско присъствие" Бива , бива слагане на ДПС ама чак пък национално предателство и отстъпване от идеалите с които см откърмени, само БСП да е на власт.
Моля!!!!

2014.03.04 | 08:52

10
А училищата от къде ще вземат пари? От родителите, нали?!!?!?! Много мило, г-н Плевналиев... Честито на всички, които го избраха

2014.03.04 | 08:52

9
Ахааа, значи не само, че с данъците си ще плащаме за (псевдо) поддържката им, ами да почнем и директно да плащаме? Що, путьо, не хванахте нито един осквернител на паметник? Паметника на Съветската армия, братската могила, на Кирил и Методи, на Асеневци, на Альоша, на дядо Благой, на Левски даже осрахте паметника! Долно, гнусно племе!

2014.03.04 | 08:52

8
Нищо не искам, цялото общество е робско, а аз съм свободен българин? ,, Лудогорец "- Разград, направиха нещо за България, а всички ги обиждат и им викат ,, турци". Това какво е?

2014.03.04 | 08:45

7
ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ НЯМА АКЪЛ. НАПЪЛНО ИЗТРЕЩЯЛ. ЕДНИ БЕЗНАКАЗАНО ЩЕ РУШАТ ПАМЕТНИЦИТЕ, ЩЕ ГИ БОЯДИСВАТ, ЩЕ КРАДАТ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ТЯХ ,А НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ ЩЕ ГИ ОСИНОВЯВАМЕ.ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА. СТИГА С ТОВА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ. ДОКОГА ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ. НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ И ТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК. ЗАСРАМЕТЕ СЕ.
DR-COK SİKEN

2014.03.04 | 08:42

5
dayte ni pod naem balgariya za 50 godini steya napravim kato buket ot rozi
3

2014.03.04 | 06:46

4
Уважаеми Господин Орешарски,махнете чадъра няма да се разтопите.В деня на националния празник на България уважете паметта на загиналите и отдали живота си за свободата и.Последвайте примера на войниците които стояха с гордо вдигнати глави.Жалко за вас и такива като вас.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини