Българи продават органите си в нета вместо да теглят кредит

  • 26 февруари 2014 09:00

  • 1943
  • 1
Българи продават органите си в нета вместо да теглят кредит
©

Десетки българи предпочитат да продадат някой свой орган в мрежата, вместо да попаднат в капана на бързите кредити, пише в. „Телеграф”.

Масово се предлагат бъбреци, костен мозък, роговици, като цените варират от 20 до 70 000 лева. Ако допреди години в сайтовете се намираха по един- два случая на търговия с органи, то днес офертите са значително повече.Само на една страница с подобни обяви от началото на годината са се регистрирали трима българи, които търсят купувач за бъбреците си. В друг сайт повече от 10 души са пуснали обяви през миналата година за продажба на свои органи. Вместо да затъват в заеми и да се занимават с лихвари, все повече хора избират да легнат под ножа и да се разделят с част от себе си, за да изкарат бързи пари.

„Продавам спешно бъбрек и костен мозък”, така започват повечето от съобщенията. При някои от тях цената е по договаряне, а при други са посочени направо тарифите. Те вървят средно от 20 до 70 000 лева. В някои от обявите се посочва и мотива на предлагащите органи – най-често за пари, необходими за лечение на болни деца. Има и по-драстични случаи – например млада жена пише, че парите й трябват, за да си плати наема и да не остане заедно с детето и майка си на улицата.

Хората, предлагащи органи са на възраст от 22 до 45 години. Повечето подчертават, че са здрави, не пият и не пушат. Посочват и кръвната си група. Такива продажби обаче са незаконни според родното законодателство. Затова хората се крият зад дарение на органа и „парична помощ” за дарителя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1943 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лекар

2014.02.26 | 20:45

1
Хора, разберете, никой не може да си продаде органите, защото няма никой лекар или болница да ги трансплантира незаконно. Това че на някой му хрумнало да си пусне обява не значи нищо.

Добави коментар

Водещи новини