Оказа се лукс да имаш деца в "Манастирски ливади"

  • 21 февруари 2014 08:26

  • 2770
  • 4
Оказа се лукс да имаш деца в "Манастирски ливади"
©

В един от най-новите столични квартали – „Манастирски ливади”, няма детска градина. Ивайло Христов има 2 деца - на 1 и 7 години. „В този квартал за децата няма абсолютно нищо. Няма детски площадки, няма детски градини, училища, няма нищо такова. Като инфраструктура за децата не е мислено абсолютно нищо. Това е един голям проблем, а хората тук всичките са млади”, казва той в ефира на БТВ.

Ивайло и съпругата му плащат твърде висока цена за смелостта си да имат две деца и да живеят в София в 21 век. С много борба все пак са успели да запишат сина си на детска градина в далечен квартал. Всяка сутрин пътуването до там отнема на бащата час и половина.

Столична община не позволява на жителите на "Манастирски ливади" да кандидатстват по местоживеене в нито една детска градина в София, въпреки че самата община е позволила този квартал да се изгради само в полза на строителите и изцяло за сметка на децата.

„Този квартал просто не съществува на техните карти. Ние оставаме извън обхвата на всичко. Не получаваме допълнителна точка за местоживеене. За сметка на това, общината дава предимство по роднински признак на служителите в общинските училища в София”, коментира Ивайло.

Веселин Цветанов е архитект, специалист по градска среда. Убеден е, че има пряка връзка между градската среда и част социалните проблеми на обществото, включително демографската катастрофа.

„Има една много силна връзка между двете неща, тост ако няма достатъчно добри условия младите хора да отглеждат децата си в този град, те и без това са доста притиснати, още веднъж се замислят дали да имат деца. Ако имаш повече удобства, имаш повече време да обръщаш внимание на такива малки щастия от ежедневието”, уверен е той.

Градската среда е враждебна към децата и в по-старите квартали, които все пак са построени с план и пространства за хората. Според различни данни, в София има около 10 000 празни апартаменти за продажба, а за около 8000 деца няма детски градини. Хиляди са квадратните метри офис площи, които търсят наемател или купувач. На фона на това строителство против обществените нужди, в дори в уж пренаселената столицата на България, вече се раждат по-малко хора, отколкото умират. А броят на бебетата, родени през миналата година, умножен по средната продължителност на живота у нас, показват, че в бъдеще София е твърде вероятно да спадне до под 1 милион жители.

От Столична община заявиха, че е набелязан терен за детска градина и училище в „Манастирски ливади” и строителството ще започне в най-скоро време. Кампанията за записване в детски градини започва в понеделник. За тазгодишната кампания няма да има предимство по роднински признак за служителите в общинските училища в София. Предвидени са и над 400 места повече в детските градини, в сравнение с миналата година.

Последвайте канала на

2770 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Манастирски ливади

2014.02.22 | 01:06

4
и Малинова долина са най-безумните нови квартали в София. Хората там могат да играят карти през балкона от два съседни блока!
10010

2014.02.21 | 19:25

3
Въпросът ми е към №1.
10010

2014.02.21 | 19:24

2
Къде видя такова нещо в Малинова долина? Толкова рехаво е застроено там и са предимно къщи с дворове?!

2014.02.21 | 19:23

1
В "Малинова долина" има поне няколко частни детски градини. Дали не му излиза по-евтино да запише детето в частна, вместо да пътува по 90/180 минути на ден?

Добави коментар

Водещи новини