Последният портрет на Апостола бил правен в Букурещ (снимка)

  • 19 февруари 2014 06:52

  • 2597
  • 0
Последният портрет на Апостола бил правен в Букурещ (снимка)
©

Последният портрет на Васил Левски, по който той е търсен от турската полиция, е правен в ателието на Карол поп де Сатмари в Букурещ, сочат изследователи на живота на великия българин, информира "Монитор".

Според председателя на Българския демократичен съюз в Румъния Лука Велчов, който най-добре познава нашите светини в Букурещ и е издал книги за тях, ателието се е намирало на улица „Edgar Quinet”. Днес на мястото на някогашното популярно фотостудио има заведение, наречено „Edgar’s pub”.

„Заведението е тук от десетина години, а преди това помещението си беше фотоателие. Беше много известно, спомням си как сме идвали тук като студенти да се снимаме. Преди улицата се казваше „Strada Veche”. След смъртта на Сатмари фотостудиото се е ползвало от негови наследници, но после те са го продали на други хора”, казва Велчов. Според него при Карол поп де Сатмари се е снимал не само Левски, а и други видни революционери от емиграцията ни в Букурещ.

Първата фотография на Апостола, направена в известното ателие в румънската столица, е от 1868 година. На нея Левски е в униформа на Първата българска легия. Изследователи смятат, че е възможно униформата да е част от реквизита на студиото на Сатмари, тъй като легията е била разпусната няколко години преди това.

Установено е също, че Карол поп де Сатмари е правил и последния портрет на Левски. Той е от 1872 година и на него Апостола е с граждански дрехи – бяла риза, черна папионка и черно сако. Снимката е правена след важното Общо събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ. Именно тази фотография попада в ръцете на османските власти, които я разпространяват при издирването на Апостола след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.

Седем са безспорно установените фотографии на Васил Левски, достигнали до нас, припомниха пред „Монитор” от Националния музей „Васил Левски” в Карлово. Авторът на двете от тях - Карол поп де Сатмари, по онова време е бил знаменитост в Букурещ. Архивите сочат, че той е отворил ателието си през 1850 година и е бил първият сертифициран фотограф в Румъния.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини