ВМРО: Св. Синод е позволил в български храмове да се служи на гръцки

  • 18 февруари 2014 16:45

  • 1249
  • 6
ВМРО: Св. Синод е позволил в български храмове да се служи на гръцки
© Булфото

Светият Синод е направил безпрецедентна отстъпка пред гръцката патриаршия като е позволил в българските храмове, разположени по Южното Черноморие, веднъж месечно да се служи на гръцки, съобщиха от ВМРО, предава "Дарик".

По искане на Вселенския патриарх Вартоломей паметникът на българския православен духовник екзарх Антим I ще бъде премахнат от двора на нашата църква „Св. Св. Константин и Елена" в Одрин.

Оказва се, че Цариградският патриарх не възприемал монумента, защото според него Антим I бил виновник за разделението между църквите. От ВМРО обаче са категорични, че преместването на паметника е опит за демонстративна ревизия за историческата памет на българите.

От партията призовават Светия Синод да не прави безсмислени отстъпки, тъй като по родното Черноморие нямало нужда от богослужения на гръцки език.

От Организацията се интересуват дали са издействани служби на български език в църквите, разположени на територията на Беломорска Македония, където живее българоезично население.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1249 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Те поповете

2014.02.19 | 10:33

6
нали са последователи на Г.Димитров.
Oмбре

2014.02.19 | 10:33

5
То пък един български...църковнославянският език е едно неразбираемо каканижене освен думите Амин и Господи помолим ся Време е да се осъвремени ,да е просто и разбираемо да има по често беседи от амвоните ,а службата при покойниците ни да добие човешки характер като се споменава живота на починалият неговите дела и т.н.Грозво е в домът на покойника да е едно а попът да си мърмори неразбирамо под носа и да кади.

2014.02.19 | 10:33

4
Невероятно предателство ,сега остава и Гърция да има претенции кам нас , и ги има , работила съм там и гърците масово считат , че България е тяхна.
ввц

2014.02.19 | 10:33

3
няма нищо лошо в това .
ИЛИЕВ

2014.02.19 | 10:33

2
Много ми е интересно какво е позицията на \\\"патриота\\\" Каракачанов и на ВМРО за партийната телевизия ТV7 на коалиционият партньор Бареков по която непрекъснато се пускат турски сериали като \\\"великолепният век\\\" и турски филми като \\\"Превземането на Константинопол\\\" тази събота !

2014.02.18 | 19:49

1
Поповете се разгониха и пощръкляха.Направете им повече девически манастири,за да не се излагат като оня в Троянския манастир.

Добави коментар

Водещи новини