-
17 февруари 2014 08:35
- 2475
- 4
Производители правят фалшив черен хляб с утайка от кафе, пише „Монитор“.
Преди няколко дни великотърновецът Венелин Н. си купил хляб, който според опаковката бил ръжен. При консумацията обаче купувачът и семейството му установили, че хлябът някак странно мирише на кафе. На следващия ден Венелин отнесъл няколко филии на работното си място и помолил колегите да ги опитат и да кажат намират ли нещо странно във вкуса им. Всички заявили, че самунът мирише на кафе.
Бившият работник във фурна Петко Стоянов признава, че някои производителите действително използват различни способи за превръщането на белия хляб в типов. Един от тези начини бил чрез използването на утайка от вече използвано кафе.
Производителите получават използваната утайка от свои хора по заведенията. След това замесват бялото тесто с кафената утайка и типовия или ръжения хляб са налице. За да бъде ментето пълно, се добавят и овкусители за промяна на вкуса. Ароматът на кафе обаче за съжаление хлебарите няма как да убият и той си остава.
“Използването на утайка от кафе не е вредно и хората, които консумират този хляб, няма да се отровят. Но е налице измама”, твърди бившият хлебар. Освен утайка от кафе, за да докарат тъмния цвят на хляба някои производители използват оцветители на базата на меласата, които също са напълно безобидни, но също са измама. Обратният процес също е налице.
Петко споделя и за друг трик на някои от производителите, които използвали фуражно брашно. “То е по-слабо и е жълтеникаво на цвят. С помощта на бензолен пероксид обаче лесно се превръща в бяло. Тази добавка е безвредна, но е факт, че по този начин се лъжат потребителите“, обяснява мъжът. Всичкитези използвани от хлебарите добавки, с които се правят шашмите с тестото, не се изписват с имената си върху етикетите на насъщния, а влизат в общото “подобрители”.
Не всички трикове на хлебопроизводителите са безобидни. Така например някои “кръщават” и хляба за диабетици, като към пълнозърнестото брашно добавят и по малко бяло. Така се повишава и грамажът на хляба и той по-добре се изпича. Според бившия хлебар Петко Стоянов много лесно можело да се провери дали даден хлебозавод прави ментета. Ако разполага само с един силоз за брашно, а в същото време вади всеки ден по десетина различни вида хляб, значи категорично ставало въпрос за измама.
Последвайте канала на
Коментари 4
Добави2014.02.18 | 10:39
2014.02.18 | 10:38
2014.02.18 | 10:38
Добави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Главният прокурор и Пеевски си имат ОПГ
18 ноември 202408:12
НСО отговори на Кирил Петков за охраната на Пеевски
18 ноември 202410:00
Цветанка Андреева: Ако проевропейските партии отблъснат Пеевски, ще започнат да надничат Доган и Радев
18 ноември 202408:29
Министър Найден Тодоров: Виновните ще ги намерим, но ако системата остане същата, може да се появят следващите
18 ноември 202408:40
Проф. Коларова: Идиотско е очакването ГЕРБ да отстъпят властта
18 ноември 202410:02
Тагарев: Силата на Русия е да влияе на мнението на хората, защото армията ѝ е по-малобройна от тази на НАТО
18 ноември 202409:58
Затлъстяването сред децата-тихата епидемия на 21 век
18 ноември 202409:39
Грабеж на казино в София
18 ноември 202408:34
Полицаят, застрелял грабител при гонка в София, се самоуби
18 ноември 202408:47
2014.02.18 | 18:43