Куюмджиев: Искането на ЕРП-тата е абсурдно

  • 12 февруари 2014 09:05

  • 1276
  • 3
Куюмджиев: Искането на ЕРП-тата е абсурдно
©

Aко зависи от нас ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат.

Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев. "За мен е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирана от държавата. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правят е, че казват: "Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година". Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие. За мен е недопустимо непрекъснато да се вайкат и да казват: "Ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите“, добави той.

Куюмджиев отрече коментарите, че БСП удържа увеличението до изборите през май: Няма такова нещо, защото тези две намаления на електроенергията, които се получиха миналата година бяха на база балансиране по нов начин за целия сектор. "Успяхме да намерим резерви, с които преди това беше злоупотребявано. Цените за бизнеса спаднаха с 15-20%, така че смятам, че сме на прав път и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод", обясни той. Куюмджиев заяви, че в МС работи експертна група, която се очаква да излезе със стратегия за развитието на българската енергетика до 2030-а година. Следваща стъпка в тяхната работа е създаването на визия до 2050-а година. По отношение на пристигналото вчера писмо от топлинните счетоводители до парламентарната комисия по енергетика, той каза: Исканията на топлинните счетоводители се разминават категорично с това, което според нас трябва да се случи с топлофикацията.

Милена Стоянова, представляваща топлинните счетоводители обясни исканията им: Ние коментираме едни промени в Закона за енергетиката по публичните изяви на членове на комисията и нейният председател. Проект за такива промени не сме виждали. Искаме да обърнем внимание върху няколко теми, които чуваме в общественото пространство, като сме притеснени, че се дискутират точно в тази посока и това е например темата за разпределение на т.нар.кубатура или на практика отнемането на правото на избор на клиентите да плащат толкова колкото са потребили, а да плащат наравно. Това беше система, която работеше преди 15 години. Доказано е, че тя води до по-високи сметки за потребителите и от тази гледна точка ние сме притеснени, че отново се повдига този въпрос. Категорично ЕК е предвидила, че изчислението на сметките за парно трябва да се случват с измервателни уреди. Това е задължително за целия ЕС от края на 2016-а година, така че да се коментира в момента темата за някакъв друг вид разпределение е несъстоятелно, тъй като след 2 години ще се наложи отново да се върнем на системата, която доказано е най-добрата и най-справедливата. От своя гледна точка, Куюмджиев коментира: Със сегашния закон клиентите нямат право на избор. Те са длъжни да използват услугите на топлинния счетоводител. Няма спасение от тази клауза.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1276 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.02.12 | 17:52

3
Дa ти cepa в кpивия cypaт пeдepacтки! :)
festo

2014.02.12 | 17:52

2
Кюмюрджиев, .... ще обясниш ли на народеца защо токът, който се изнася е на по ниски цени от този, който се продава на въТрешния пазар ??? Защо подпомагаме чуждите икономики, а не българската. Защо изнасяме - значи имаме излишъци. Защо да строим Белене след като имаме излишъци. Алакоолу, ти правил ли си сметка ако подтигнем само 50% от индикативната ни цел за енергиЙна ефективност с КОЛКО ЩЕ ПАДНЕ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЯ. Айде седни си на задника..... ЕНЕРГИЯ
Шукрито

2014.02.12 | 17:44

1
До кога ще търпим тези мошенници ЕРП-та???Служителите им живеят с космически заплати,на г ърба ни!Да си публикуват заплатите!Защо не си отидат и там да искт високи цени?Защото ни имат за роби!!Вън от Бг!!

Добави коментар

Водещи новини