Видин: нашествие на гъсеници и нападения на белки

  • 25 август 2011 15:22

  • 3016
  • 0
Видин: нашествие на гъсеници и нападения на белки
© Булфото

Във Видин дърветата са нападнати масово от гъсеници. Сигнали се подават ежедневно в Дезинфекционната станция в града от граждани, каза микробиологът от станцията Веселин Кръстев.

По думите му борбата с този вредител не е в компетенциите на тяхната станция, а на Растителна защита и изисква прилагането на специални препарати. Досега не са предприети никакви мерки, според микробиолога зелената маса на дървета в различни квартали на града бива буквално изяждана от гъсеници. „Непрекъснато се обаждат граждани, сигнали ни подават и от училища.

Гъсениците изгризват всичко по пътя си. Особено засегнат е квартал „Кумбаир”, по ул. „Ц. Симеон Велики”, по „Е. Йосиф I” масово са нападнати дърветата.

Микробиологът обясни, че има и сигнали от разтревожени граждани за засилено присъствие на гризачи, като проблемни отново са крайните градски квартали и селата. „Има определен вид, който съпътства бита на хората, но има и такива, които обичайно са в природата, но и те влизат в домовете на хората понякога. Това се случва предимно, когато паднат температурите, просто те си търсят топло място за подслон.

Друг проблемен гризач е хищникът белка, за когото хора също сигнализират в Дезинфекционната станция. Проблемът при него е, че той притеснява предимно дворни места, където има домашни животни. При необезопасените обекти с домашни птици те влизат и душат животните, оплакват се хората. Особеното при този по-едър хищник е, че при него борбата е предимно чрез залавяне с капани.

На дължина мъжките достигат до 70 см. Вредителите са неприятни, защото нападат кокошки, патици, пилета, като не се задоволяват да удушат една птица, обикновено жертвите й са много екземпляри, които тя удушава, обясни Кръстев.

Последвайте канала на

3016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини