Тръгнаха икономичните метровлакове в София (видео)

  • 03 февруари 2014 11:47

  • 3919
  • 2
Тръгнаха икономичните метровлакове в София (видео)
©

Нови десет метровлака ще возят софиянци. Първият от тях беше пуснат в експлоатация днес след церемония и в него се качиха министърът на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и изпълнителният директор на столичния Метрополитен Стоян Братоев. Останалите девет ще влязат в мрежата на метрото утре.

Новите метровлакове ще допринесат за икономия от 25 процента от сметките за ток на Метрополитена, което се равнява на около 50 000 лв. месечно, каза на церемонията Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Те ще заменят най-старите мотриси, които поетапно ще бъдат  извеждани за ремонт, а след 2015 г. ще се движат пълноценно в разширенията на метрото.

Предвижда се мотрисите да превозват нови 85 хиляди пътници. С новите десет общият брой на метровлаковете ще стане 52.

Новите влакове са купени по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и  доставка на десет метровлака", който се осъществява със 100-процентно безвъзмездно финансиране от оперативна програма  "Околна среда 2007-2013 г.". Стойността му е над 80 млн. лева.

От 2015 г., когато ще са в експлоатация всички налични влакове  (и ремонтираните стари), ще се открият около 350 нови работни  места. Това са всички хора, които ще обслужват метрото, което е допълнителен ефект за икономиката на града, отбеляза Фандъкова.

С десетте нови влака се гарантира увеличаване на потока пътници, които използват софийското метро и така се намалява  трафикът от индивидуалния наземен транспорт, който замърсява атмосферния въздух в София, каза министърът на околната среда и  водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, отчитайки положителните ефекти на новите мотриси за околната среда. По думите й те ще намалят и тежестта върху публичния транспорт в столицата, с което отново ще ограничат замърсяването на въздуха. Влаковете са с такава  технология и предлагат такъв тип услуги, че спестяват  електроенергия, което също допринася за качеството на атмосферания въздух, отбеляза тя.

Изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев разказа, че в спирачен режим и при движение по инерция, двигателите на новите влакове се превръщат в генератори и произвеждат ток. Електричеството се връща в енергосистемата на метрото и се консумира от другите влакове, което води и до отчетените икономии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3919 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AJ4A

2014.06.10 | 20:06

2
Новите влакове са закупени по проект, осъществен със 100% безвъзмездно финансиране ............ на РУСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕТРОВЛАКОВЕ С ПАРИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ!!!! Ето затова в България властта трябва да е в ръцете на БОЛШЕВИШКИ ОТРЕПКИ, за да отиват парите в джобовете на руските олигарси, чеееееееееее то метровлакове могат да се купят от Германия, САЩ, Япония, Франция, Италия и куп още НЕболшевишки държави!!!

2014.02.04 | 14:20

1
БРАВО НА ГЕРБ

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини