От 21 месеца не било плащано на охранителните фирми на язовирите

  • 03 февруари 2014 09:50

  • 908
  • 0
От 21 месеца не било плащано на охранителните фирми на язовирите
©

"От 21 месеца не ни е плащано, т.е. от месец май 2012-а година, като постоянно се правят погасявания на стари плащания. В този период от май 2012-а досега сме имали някакви плащания, но периодично са погасявали стари задължения. Общата дължима сума към 4-те охранителни фирми е около 1,1 млн. лв.", заяви в предаването „Преди всички“ по БНР Тодор Бозев – собственик на една от охранителните фирми на язовирите.

Запитан защо не търсят правата си в съда, Бозев отговори: "Ще изгубим твърде много време. Нашите служители не могат да чакат нито ден повече. Всички възможности за физическо оцеляване са изчерпани. Имаме желание да се плати час по-скоро от министерството и „Напоителни системи“, но с оглед на тяхното тежко финансово състояние това би следвало да се поеме от принципала, от собственика на всички тези обекти – 22 стратегически обекта, национални язовири. Имахме 2-3 конструктивни срещи с министър Греков. Той пое ангажимент.
Този позор продължава вече 3 години. Нашият договор беше обществена поръчка от 2008 до 2010-а година с т.нар. Агенция по хидромелиорация, която беше закрита преди да изтече срока. След закриването има официален договор – споразумение с министър Найденов и с 4-те охранителни фирми, в което споразумение става ясно, че министерството става правоприемник на задълженията на агенция", коментира Бозев и уточни, че от 2010-а година те нямат договор.

"Никоя охрана не може да напусне току така, защото на нея има зачислено имущество за милиони и както тя го е приела от някъде или някого с протокол и документ, тя трябва да го сдаде на някого и нанякъде с подобен документ. Ние питаме писмено многократно – кога и на кого да сдадем имуществото. И аз задавам следния въпрос – всички знаят – от министъра до директора на „Напоителни системи“ и всички останали, че тези язовири се охраняват от 100 души – казва ли ни се на нас в този момент да напуснем", коментира още Бозев.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Димитър Методиев каза от своя страна: "Когато встъпих в длъжност, имаше една устна заповед на предишния изпълнителен директор, в която се забранява подписването на тези протоколи. Тази заповед още е в сила. Не се осчетоводяват фактури. Откакто аз съм изпълнителен директор, нито една фактура не е осчетоводена, защото ние нямаме договорни отношения с охранителните фирми".

"Язовирите не трябва да останат без охрана, но това не значи, че тези фирми трябва да ги охраняват", категоричен бе Методиев и добави, че ако фирмите напуснат, ще се направи всичко възможно язовирите да не останат без охрана.

Той посочи, че ако не се намери правова възможност, той не гарантира, че ще бъдат изплатени парите: След като нямам договорни отношения с някого, на мен ми е много трудно, даже невъзможно да направя плащане.

По думите му, не е възможно да се сключи договор с тези фирми и да продължи тяхната охрана: "Тогава аз попадам под ударите на Закона за обществените поръчки, там глобите са много жестоки. Министърът вече е наредил и такава процедура е започната".

Методиев изтъкна, че не може да вземе решение за бъдещето на охранителните фирми, защото „Напоителни системи“ не е страна по казуса. По думите му, юристите на министерството трябва да кажат кой е страна по този казус. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини