Възстановиха паметника на Левски

  • 02 февруари 2014 14:33

  • 1944
  • 2
Възстановиха паметника на Левски
©

Оскверненият от крадци Паметник на Васил Левски в София ще заблести отново в пълния си блясък в деня, в който скланяме глава пред подвига на Апостола (19 февруари). Всички откраднати бронзови елементи вече са възстановени, съобщи БНТ.

В леарна край София, в която са изливани модели на едни от най значимите съвременни световни скулптори, са възстановени всички откраднати осем грифона. Използвани са уникални чертежи от края на 19 век. Възстановени са и елементи, които не са били на паметника през последните десетилетия - изчезнали след като през 80 -те години обърнал се трамвай потрошил много от бронзовата декорация. Готови за поставяне на паметника на Апостола са и три фенера, както и напълно реставрираните четири канделабъра с всички сложни за изработване инкрустирани украшения по тях.

Повечето от новите елементи все още блестят като злато. Майсторът е известеният български скулптор Марин Марков. Негови произведения са излагани в най-големите световни галерии. Първата му професионална поръчка била в средата на 80-те. Тогава създал паметник на Левски, който и днес може да бъде видян пред посолството ни във Вашингтон.

"Трябва наистина да си помислим добре какво не правим както трябва, щом се посяга на такива светини. Всяка рана върху тялото на българския народ, така са вярвали дейците на Априлското въстание, след това ще зарасне и ще ни даде възможността да сме по-силни. Така че ние трябва да си извлечем поуките и да продължим напред с ясното съзнание, че мястото е свято и трябва да бъде пазено и почитано", каза Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община.

Дни преди 19 февруари всички възстановени елементи от Паметника на Апостола ще бъдат върнати на местата им. В леярната са сигурни, че ще успеят навреме и мемориалът ще изглежда така, както в първите дни след откриването му края на 19 век. Зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза още, че тече диалог за поставянето на гвардейски пост на Паметника на Апостола, но резултат все още няма.

Преди време общината отправи конкретно питане към президентството и министерството на отбраната. Чобанов се съгласи, че в краен случай е вариант да се поставя символично гвардейски пост поне три дни преди всеки 19 февруари. Тази идея за пръв беше предложена във фейсбук на страницата на кампанията ни "Васил Левски 140 години жива идея за Свобода".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1944 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.20 | 11:06

2
Браво на столична община .
Ares

2014.02.02 | 23:23

1
Това оскверняване го е направил някой помак или дрогиран тинейджър. Като знам какво е днешното поколение... Само пияници и наркомани, отричащи националните герои. Вечна слава ДЯКОНЕ!

Добави коментар

Водещи новини