Фандъкова се обяви в защита на жълтите павета

  • 01 февруари 2014 07:07

  • 1494
  • 4
Фандъкова се обяви в защита на жълтите павета
©

Емблематичните жълти павета в София вече са културно наследство и мястото им в центъра на града е гарантирано. Това коментира вчера столичният градоначалник Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска за критиките на експертите към проектите за нова визия на сърцето на града, пише „Монитор“.

Най-много хули и обвинения отнесе проектът, класиран на първо място, за пространството около бул. „Цар Освободител”. Там се предвижда автомобилен тунел под пл. „Александър I”, парк и фонтан и два подземни паркинга. „Не искам идеалният исторически център на София да се променя драстично и драматично. Градът има своя уют, трябва историческият център да е защитен културен паметник. Неотдавна общинският съвет взе решение за обявяване на жълтите павета за паметник на културата и много държа това да се спазва”, обясни Фандъкова. По думите й пространството около площад „Александър I” трябва да си запази визията, която има.

„Не можем да се лишим от символа на София – жълтите павета”, обясни кметицата. Освен това на този етап тунел под „Царя” няма да има. Според идеята на архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, площад „Княз Александър І” трябваше да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той щеше да стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък да преминават колите. Журито на конкурса обаче е написало в препоръките си към проектантите тази част да се реализира на последващ етап. След изтичане на всички процедури по обжалването Столичната община ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма „Регионално развитие” за програмен период 2014-2020 г. Оптимистичният вариант е строителството да започне през 2016 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1494 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Извънземния

2014.02.03 | 23:40

4
Отново се занимавате със глупости ? С парите от този скапан проект ще назначите десеторно повече персонал във детските градини и с по европейски заплати за тях. И моля те омръзна ми преди лека нощ детето ми да слуша ТУРСКА РЕЧ , махнете я от ефир.

2014.02.01 | 21:43

3
В наше село искам да запазите калта и дупките, те са историческото ни наследство...
НЕЙКОВА

2014.02.01 | 21:43

2
Браво госпожо Фандъкова!Доколкото съм запозната,германците ги изкупуват и павират с тях,а ние,,мъдреците''ги махаме за да сложим турския бетон.Паветата чудесно хармонират с културните паметници и църквите,да не говорим,че на практика са вечни.Не загрозявайте София с бетон!

2014.02.01 | 19:04

1
Тарикатите от вашето село,вече са в София.Направиха вили с крадени материали, в дворовете на някои има точно от тези павета.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини