Масови проверки на аптеките

  • 24 август 2011 16:53

  • 1692
  • 4
Масови проверки на аптеките
© Булфото

Половината аптеки нямат регистриран нито един касов апарат с дистанционна връзка със сървърите на НАП само дни преди изтичането на крайния срок – 31 август 2011 г.

Този срок важи за регистрираните по Закона за ДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това означава, че в оставащите 5 работни дни, на час с приходното ведомство ще трябва да се свързват по минимум 50 аптеки. До този момент в НАП са регистрирани 3642 касови апарата на близо 2000 аптеки и дрогерии.

От НАП предупреждават, че от 1 септември започват масови проверки на аптеките за това дали са спазени законовите изисквания. Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти след края на август и фискалното й устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобена с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.

В края на ноември 2011 г. пък изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г. От НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Вместо това, вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново.

Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван в рубриката „Свържете касовите си апарати с НАП" на интернет страницата на агенцията. С негова помощ всеки търговец ще може да си отговори на въпроса дали фискалното устройство, което притежава, може да се модифицира или трябва да си купи ново, за да се свърже с информационната система на НАП.

Последвайте канала на

1692 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
1234

2011.08.25 | 22:51

4
Ей аптекарчето, вие сте едни от хората които най-много ощетявате държават, още повече това е решение не е на Дянков а на някви си ваши измислени (съсловни, браншови организации). Още повече се замисли, какви са доходите на един аптекар защото вие не сте нищо друго освен продавачконсултанти с магистърска диплома и в общия случай предлагате и зареждате това от което има далавера ако може и мостри.
Аз

2011.08.24 | 22:14

2
А ти, мръснико като не даваш касови бележки не си ли гаден? Значи ти харесва да клатиш държавата и тя трябва да те търпи, откъде накъде?Като не издържаш - затваряш аптеката и без това сте прекалено много, а надценките ви са твърде големи.
123

2011.08.24 | 22:14

3
А ти умнико разбираш ли изобщо нещо или слушаш какво ти говори Дянков и му вярваш ? Никой от дребните търговци не ощетява държавата, това го правят големите риби, които са под крилото на управлявашите Да ти припомням ли как Боко нареждаше на Ваньо Танов да не се проверява Мишо бирата ? Да ти обяснявам ли, че това не е единственият случай ? Аптеките В София може да са много, но има села с по една единствена аптека, в които се дават лекарства предимно на вересия и като затворят какво правим ? Всички страдат, и клиентите и хазната, защото ще се лиши от патентния или какъвто и да е данък, осигуровка и т.н. Умните хора знаят, че е по-добре да стрижеш овцата вместо да я убиваш, но палячото финансов министър явно не го знае !
дянков -умри !

2011.08.24 | 22:14

1
Някой може ли да ми каже каква е целта на цялата тая глупост с връзването на апаратите към НАП ? Ясно е, че целта е отново да се оскубят търговците на каквото и да е, но сега ли е моментът ? Тъпото дебилче Дянков връзва ли изобщо, че кризата е зверска и е във всички сектори на т.нар. наша икономика и хората не могат да си го позволят, поне тези извън София ! Защото иначе и на децата им е ясно, че с тая глупост няма да напълнят хазната, ако не издавам бележка сега, как ще ме задължат, когато ме свържат към НАП ? Или ще има и скрити камери, които да ни наблюдават също ? Аз предлагам (така и така вече сме ченгеджийница) направо във всеки търговски обект да стои по един данъчен заедно с двама полицаи с калашници, насочени към търговците и към клиентите (за всеки случай, може и те да крият нещо !) ! По-гадно правителство не е имало никога ! Дано утре Боко-тъпото умре и да се приключи тая мъка за народа !

Добави коментар

Водещи новини