Дунав замръзва до дни

  • 31 януари 2014 14:05

  • 2442
  • 1
Дунав замръзва до дни
©

До дни се очаква появата на крайбрежен ледоход по река Дунав. Това прогнозира директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) в Русе Георги Георгиев.

По думите му предпоставките за появата на това явление вече са налице - сравнително ниско ниво на водата, температура на  въздуха около минус 10 градуса в продължение на седмица и температура на водата около нула градуса, което в следващите дни ще бъде факт.

"В момента температурата на водата е около 1,8 градуса край Русе, но се наблюдава интензивно изпарение, което е признак за  бързото й изстиване", посочи Георгиев.

Обстановката допълнително ще се усложни и заради прогнозата за снеговалеж в неделя. Според директора на АППД крайбрежен ледоход ще се появи първо в района на Силистра, където положението от няколко дни е  бедствено, а след това и край Русе.

"Поведението" на реката ще се следи през почивните дни и в понеделник ще се вземе решение какви действия да се предприемат. АППД има готовност да започне да разрежда плаващите брегови знаци, за да не бъдат откъснати от ледохода. Ще бъдат  предупредени и корабособствениците чрез "Морска администрация", посочи Георгиев.

За последно Дунав е замръзвал напълно през зимата на 1985/1986 г., когато това се е случило два пъти. Преди две години ледоходът по реката стигна 80-90 процента и нанесе сериозни поражения на неизвадени от водата понтони.

Нивото на Дунав край Русе днес е 234 см спрямо условната кота "нула", като от хидрометеорологичната станция информираха,  че през нощта температурата на въздуха е паднала до минус 16,5 градуса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
K

2014.02.07 | 06:55

1
Миналата зима си беше замръзнал изцяло!

Добави коментар

Водещи новини