Цонева: Който е против референдума на президента, смята да купува гласове

  • 31 януари 2014 13:37

  • 1786
  • 9
Цонева: Който е против референдума на президента, смята да купува гласове
© Булфото

Който е против предложения от президента референдум, възнамерява да се довери на някакви стратегии при следващи избори, като купуване на гласове и др., заяви директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, пише "offnews.bg".

"Ако някой казва, че това не са важните въпроси, това просто не е почтено, защото това са въпроси, които трябва да се решават точно по този начин", категорична е Цонева.

Дискусията за социална Европа трябва да се извърши с много повече участници, а това няма как да стане, ако хората не се интересуват преди това от проблемите на страната. Затова, ако някой казва, че сега не е времето и това не са въпросите, нека да каже кое е времето и кои са въпросите, посочи директорът на Института за развитие на публичната среда.

Според Цонева страхът на управляващите от референдума идва не от същината на въпросите, а от възможността за повишаване на избирателната активност. Ако в референдума се включат 2,5 млн. души, резултатът е непредвидим. При висока избирателна активност всички схеми стават невалидни, подчерта Цонева.

В действащия в момента Изборен кодекс е включено пилотно гласуване през интернет. В новия проект обаче няма такава възможност, а предложението на президента води диалога в тази посока, каза Цонева.  Според нея е много важно да бъде въведена възможността за гласуване през интернет. Това трябва да стане първо за българите в чужбина, тъй като много често са принудени да изминат над 1000 км, за да гласуват. Ако в гласуването се включат 1,5 млн. българи в чужбина и в същото време много млади хора, което ще е по-лесно с гласуване по интернет, профилът на избирателят ще се промени значително и има голяма вероятност сегашните управляващи да загубят, смята Цонева.

Ако някой откаже да приеме предложението на президента за референдум, трябва да обясни защо не го приема, защото включените в предложенията му промени, биха могли да бъдат направени и сега, без референдум. Така че тези, които са против, трябва да обяснят защо са срещу тези промени, обясни Цонева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1786 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.01.31 | 18:37

7
ISKAME REFERENDOM ISKAME DA GLASUVAME OT CUJBINA politikata i mizeriiata ni izgoni ne sme nekadarni NO NE SME I MUHENICI LAJCI KRADCI
AJ4A

2014.02.01 | 09:44

9
За да има смисъл от гласуване, първо трябва да имаме гаранции, че вотът на народа ще бъде ПРЕБРОЕН, КАКТО Е ДАДЕН!!!! Нямаме ли тези гаранции ........... ако искате гласувайте от Марс!!!! Ама да сте чули някой политик да обелва дори само думичка на тема ПРОЗРАЧНОСТ НА ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ?!?!?
AJ4A

2014.02.01 | 09:43

8
Политическата класа трепери да не лъсне пред света, че никой в собствената им държава НЕ ГИ ПРИЗНАВА ЗА ПОЛИТИЦИ!!!! И как да се предотврати всичко това?!?!? Как да бъдат излъгани избирателите да отидат пред урните на евровота?!?!?! Като им спушнеш подходящата примамка разбира се!!!! Другарю Плевнелиев, другарки и другари болшевишки МАРИОНЕТКИ И СЛУГИ НА КРЕМЪЛ, защо не направите референдума по различно време от евровота?!?!?!? Само не ми се обяснявайте, че го правите с цел икономии на пари на данъкоплатците, че 20 милиона за референдум са жълти стотинки на фона на разхищенията, които ежедневно правите !!!!
РЕФЕРЕНДУМ

2014.01.31 | 18:36

6
ДА ОТИВА ЛИ БСП В СИБИР ИЛИ ДА ОТИВА В СЕВЕРНА КОРЕЯ
stoiko

2014.01.31 | 18:36

5
Stracha e goljam na upravljavastite ot balgarite ziveesti izvan Balgarija.
HUSH

2014.01.31 | 18:36

4
Дайте възможност, на българите в чужбина да гласуват, както, давате възможност на гаджалите, от Турция, да гласуват за българския парламент!!!???!!! Само след първото гласуване ви гарантирам, че от тези които се гаврят с народа и родината, само след първото гласуване, и помен няма да остане!!!
riton

2014.01.31 | 17:50

3
eh paritchki paritchki coneva coneva

2014.01.31 | 17:50

2
glupak
ИВАН

2014.01.31 | 17:21

1
ТОВА БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯ ВАГОН НА ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК НА КОЙТО СЕ КАЧИ Г Е Р Б

Добави коментар

Водещи новини