100 млн. лв. за детски градини от 2006 година

  • 24 август 2011 14:21

  • 941
  • 0
100 млн. лв. за детски градини от 2006 година
© Булфото

От 2006 г. досега в София са вложени около 100 млн. лв. в ново строителство на детски градини – от основи до покрив. Това каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която провери как вървят ремонтните дейности в Първа езикова английска гимназия.

В момента Столична община строи 11 нови сгради за детски градини. Три от тях вече са отворени. Предстои завършване на още няколко до края на годината.

Процесът продължава, каза Фандъкова, която обясни, че до 2006 г. не е била построена нито една нова детска градина, нито е имало такова намерение. Напротив дори са били продавани и заменени 44 сгради на детски заведения.

„В момента ние компенсираме и наваксваме това, което не е правено години наред. Така че се прави всичко възможно. Мисля, че и вие, и родителите виждате това. За съжаление, има още какво да се иска. Приоритетно започнахме приема на деца на 5 години, на 4-годишните, на 3-годишните, за да осигурим достъп до предучилищно образование. В същото време обаче откриваме и яслени групи, макар че запълването върви с по-бавни темпове”, коментира кметът.

Капацитетът в детските градини в София е запълнен максимално, така че средномесечната заетост да бъде максимално допустима. Всички училища ще започнат навреме на 15 септември, гарантира още Фандъкова.

Тя коментира и убийството на 12-годишно момче вчера в София на бул. „Ботевградско шосе” от 16-годишен. По думите й става дума за криминален случай. Според нея на младите хора трябва да се отделя повече внимание. Децата трябва да имат и ангажименти, и занимания. „Въпрос е и на взаимоотношения, много психологическа подкрепа – професионална работа на педагогически съветници, на психолози в училище”, каза тя.

Фандъкова посочи, че не може да се сложи полицай на всеки ъгъл, а и това не е необходимо. „Усилията за осигуряване на по-голяма сигурност също са изключително важни. В момента основните ни усилия са съсредоточени върху охраната на места, на които се събират по-големи групи хора – паркове, градини, както от страна на общинска полиция, така и от страна на МВР и СДВР, а така също и изграждането на видеонаблюдение. В момента изграждаме видеонаблюдение на седем места в централни паркове и градини. Камерите вече са поставени пред Народния театър, поставят се и в градинката при Руската църква. До 10 септември тази програма ще приключи, имаме център за наблюдение в Столична община”, каза тя.

Общината приветства новата наредба за храненето на децата в училищата и детските градини, заяви още кметът.

Последвайте канала на

941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини