АПИ похарчила незаконно 3 млн. лв.

  • 20 януари 2014 06:49

  • 1563
  • 0
АПИ похарчила незаконно 3 млн. лв.
©

Три поредни ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура” са отнесли актове за административни нарушения за погазване на Закона за обществени поръчки, пише "Труд". Това личи от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който “Труд” разполага. Нарушенията са за малко над 3 млн. лв.

Нарушенията са само при две обществени поръчки. При тях, без да има това право, агенцията е обявила пряко договаряне. В единия случай става въпрос за изграждане на мост над река Бистрица в Кюстендилско, а в другия - за проектиране на локални платна на обходния път на Бургас.
В първия случай пътната агенция е възложила през 2010 г. на сдружение от две фирми - “Стройпроект” ООД и “Люко-К” ООД, да ремонтира аварийно пътя от македонската граница през Кюстендил за Радомир за 2,6 млн. лв. с ДДС. Нарушението тук е, че в документацията липсва свидетелството за съдимост на управителя на сдружението, което те по закон са длъжни да поискат.

След няколко месеца обаче пътната агенция прави още по-голямо нарушение - възлага на същото сдружение поръчка за още 354 хил. лева с мотива, че трябва основно да се реконструира и мост по трасето на пътя. Законът за обществените поръчки позволява такова пряко възлагане, но ако не са минали повече от 10 месеца от сключването на основния договор, а това е нещо, с което пътната агенция не се съобразява. За това нарушение са наложени актове за административно нарушение на предишния председател на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров, на предшественика му Божидар Йотов, както и на сегашния Стефан Чайков, тъй като в нарушение на закона поръчката продължава да се изпълнява. АДФИ не пише в докладите си с колко са глобени тримата, но отбелязва, че не са възразили. И тримата не бяха открити за коментар вчера.

В другата обществена поръчка за почти 100 хил. лв. от същия период пътната агенция също не е имала право да възлага с пряко договаряне допълнително проектиране на локални платна на обходния път на Бургас на фирмата “Илия Бурда” ЕООД. Същата фирма е проектирала целия обходен път, но тогава възложителят не се е сетил, че му трябват и локални платна. Срокът от 10 месеца между първия и втория договор също не е спазен.

Оправданието на пътната агенция е, че е имало непредвидени обстоятелства - общината в Бургас впоследствие е променила подробния устройствен план на града и вече е поискала локални платна. Но законът изисква в този случай пътната агенция да обяви нов конкурс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини