Столичани скочиха срещу незаконен стадион в "Бояна"

  • 12 януари 2014 17:41

  • 2745
  • 4
Столичани скочиха срещу незаконен стадион в "Бояна"
©

Жителите на столичните квартали „Бояна”, „Бъкстон”, „Манастирски ливади”, „Драгалевци”, „Горубляне” и „Павлово” скочиха на протест срещу изсичането на дърветата в парка на резиденция „Бояна”.

На мястото на парка се предвижда да изникне нов стадион на Българския футболен съюз с пари от УЕФА и Мишел Платини. Част от терена, върху който ще се строи игрището, все още принадлежи на частни собственици, които дори не са били обезщетени. Природната забележителност Боянски водопад и защитената от ЮНЕСКО Боянска църква са само на километър от предвидения за стадион участък и хората се притесняват, че ще бъдат съсипани от ултрасите и футболните запалянковци.

Столичани не са съгласни общинската администрация да променя жизнената им среда, без консултации с тях и в нарушение на българските закони, на европейските директиви и на Орхуската конвенция, по която България е страна. Бившият спортен министър на ГЕРБ Свилен Нейков предложил безочливо терена, а колежката му Нона Караджова си затворила очите и не разпоредила екооценка на проекта, обясниха протестиращите.

Впоследствие рязането на дървета било одобрено от комисията по околна среда на Столичния общински съвет, начело с Лорита Радева от ГЕРБ, и процедирано от главния архитект Петър Диков. Протестът ще се пренесе от вратите на резиденцията пред сградата на Столичната община и ще продължи, докато не бъдат спрени незаконната сеч и строителството на игрището, категорични са недоволстващите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2745 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
LSSAH

2014.01.12 | 21:50

3
Едй кой си от герб и друг от герб и герб и герб,герб.....

2014.01.13 | 01:22

4
ГЕРБ СТРОИ, ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕЧАТ.
ТАХАМАТА

2014.01.12 | 21:34

2
ики всичо което се прави е за хубаво и у европа има водопади реки по хубави катедрали замъци но тамака зелените не са на щтат игища бол ледени пързалки писти всякакви и все така близко до хората и за хората итехните боянски щения.

2014.01.12 | 21:32

1
ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ПАК ЩЕ БЪДАТ ПОБЕДЕНИ

Добави коментар

Водещи новини