Нови етикети на месото

  • 10 януари 2014 13:11

  • 1530
  • 1
Нови етикети на месото
©

Новите етикети на месото, които предстои да бъдат наложени до края на 2014-та ще сменят надписа „натриев хлорид” със „сол”. Това каза главният експерт на Асоциацията на месопреработвателите, Диляна ПоповаДиляна Попова Диляна Попова е един от най-усешните български модели. Родена е на 24 септември 1981 година в град, информира "Дарик".

Много от потребителите не знаят значението на натриевия хлорид. За тяхно улеснение, правим тази промяна, поясни главният експерт.

Други важни изменения в етикирането са свързани с обозначаване на датата на замразяване на месото. Тази информация ще бъде предоставена на потребителите, дори ако месото се продава във вече охладен вид.

Ако пък една опаковка съдържа няколко парчета месо, тя ще е маркирана със специалния етикет „формовано месо”. Този регламент се отнася и за продажбата на риба.

Колбасите от друга страна, ще бъдат пускани в продажба с информация за това, дали е годна за ядене или не обвивката на конкретния продукт.

Тези нововъведения не би трябвало да доведат до увеличение на цените на месото, коментира Диляна ПоповаДиляна Попова Диляна Попова е един от най-усешните български модели. Родена е на 24 септември 1981 година в град.

От април 2015-та пък, потребителите ще бъдат информирани за произхода на месото, което купуват. На етикета върху опаковката, задължително ще бъде обозначено къде е родено, отгледано и убито животното.

Ако е родено в една страна, а отгледано и убито в друга, ще бъдат отбелязани и двете държави, поясни главният експерт. За това обаче има едно важно условие- животното трябва да е престояло там за определен период от време. За свинете, изискването е от поне 4 месеца, за птиците- 1 мес, а за козите и овцете- не по-малко от половин година.

Последвайте канала на

1530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AZ

2014.01.11 | 04:17

1
За всичките промени трябва да съгласувате с Миро Найденов.Той трябва да ви даде разрешение!

Добави коментар

Водещи новини